Az Ayurveda indiai fogalom, nem más jelent, mint az élet tudománya: Ayur=élet, Véda=tudás. Ez a világ legősibb gyógyító rendszere, mely kb. ötezer éves múltra tekint vissza. Ma is gyakorolják, folyamatosan fejlődik, Indiában egyetemi szinten oktatják.

Ha ott valaki megbetegszik, szabadon dönthet arról, hogy európai vagy Ayurveda doktorral kívánja magát gyógyíttatni.

A betegség nem egyszerűen az egészség hiánya. Ezt az angol talán még jobban fejezi ki: disease. Az első szótag „dis” fosztóképző, míg a szó második fele „ease”=kényelem. Tehát náluk a betegség a kényelem hiányát jelenti szó szerint (mármint az angolszász országokban). Az Ayurvedában a három alapvető szubsztancia, a kapha-pitta-vata egyensúlya (együttesen tridosha) szükséges feltétele az egészségnek. Amikor a tridosha bármelyik tényezője túlsúlyba kerül, az egyensúly megbomlik és kialakul a betegségnek nevezett állapot.

A betegségeket okozó egyensúlyzavar bárhonnan eredhet, akár a külvilágból, akár saját elménkből, a lényeg, hogy a tridosha egyensúlya megbomlik, melynek hatására a szervezetben olyan biokémiai reakciók indulnak be, melyek a test alkatilag leggyengébb részében mutatkoznak először kóros működés formájában. Azonban senki sem születik tökéletesnek. Már a fogantatása pillanatában kiderül, hogy a hét alapvető alkat melyike lesz rá a jellemző: vata, pitta, kapha, vata-pitta, pitta-kapha, vata-kapha, vata-pitta-kapha.ayurveda.jpg

Minthogy minden egyén genetikusan meghatározott információval jön a világra, így a rá jellemző alkati felépítése egész életén keresztül változatlan marad. De lehetőségünk van az egyensúly helyreállítására, nyilván úgy, hogy pl. egy vata-pitta embernél pl. a kaphát kell erősíteni, hogy a tridosa egyensúlya helyreálljon. Ha egy vata ember pl. egész életében vata típusú ételeket és italokat fogyaszt, sokat tesz azért, hogy megbetegedjen és idő előtt meghaljon.

Ezért az Ayurvéda tanítása szerint meghatározó szerepe van az egészség megtartásában és helyreállításában is az étrendnek. Aki nem alkatának megfelelő étrenden él, az megbetegszik a tridosha egyensúlyának megbomlása következtében. Egy étkezés alkalmával semmilyen táplálékból sem fogyaszthatunk el többet, mint amennyi két markunkban elfér (mennyiségi szabály!).

Az Ayurvédában hatalmas természetes gyógyszerkincs lelhető fel, melyek többsége növényi eredetű vagy gomba, kisebb részben azonban különböző fémek és ásványi sók is ide tartoznak. A különböző növényi főzetek, teák, gyümölcsök, stb. használatával a tridosha megbomlott egyensúlyát kívánjuk helyreállítani.

Amikor rátekintenek honlapjainkra, sok hasznos információval találkoznak. A legfrissebb tudományos cikkeket próbáljuk közérthetően tolmácsolni olvasóink felé. Amikor azt mondják, hogy nem tudnak eligazodni a sokféle készítmény között, nem tudják kiválasztani a legmegfelelőbbet, akkor azt kell, hogy mondjam, ez így is van jól.

Ezért vannak a szakértők, akik kérdéseikre pontos és kimerítő válaszokat adnak és ezek a tanácsok az Ayurveda több mint ötezer éves elvein alapulnak. Az Ayurvéda elveit tarjuk szem előtt, mikor tanácsot adunk legjobb tudásunk szerint. Mert bár az Ayurvéda a messzi múltban gyökerezik, de a mában is él, sőt, fejlődik napról napra. A legújabb tudományos eredményeket könnyedén integrálja magába, és ehhez a vezérfonalhoz tartjuk mi is magunkat.  Ezért az általunk forgalmazott készítmények, kivétel nélkül prémium kategóriás termékek, melyek a legkorszerűbb technológiával készülnek, a legmagasabb minőségben, hogy megfelelhessenek az Ayurvedikus orvoslás által támasztott legmagasabb követelményeknek.

Figyelembe vesszük, hogy a mi kultúránk más, ezért gyakran egészséges mozgásról beszélünk és jógáról, mert véleményünk szerint mindenütt azt a mozgásformát kell preferálni, ami az ottani életkörülményeknek a legjobban megfelel (nyilván mínusz 10 C fokban nem a jóga az optimális testmozgás, mint ahogy az is igaz, hogy pl. plusz negyven fokban, 90%-os páratartalom felett a futás, kocogás sem megfelelő). Lelki békéjét mindenki a saját kultúrkörében keresse, tehát nem kell ahhoz a hindu vallást követni, sőt van, akinél semmilyen vallást sem kell követni, ha attól kiegyensúlyozott és boldog. Az Ayurveda attól még működik. Nem állítjuk azt sem, hogy a görög, latin gyökerű európai medicina alábbvalóbb lenne, mint az Ayurvéda, csupán más. Indiában jól megférnek egy gyékényen. Az a reményünk, hogy itt sincs ez másképpen.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!