Az áfonya félék családja több, mint háromszáz tagú, de most csak három féléről írok: a vörös áfonyáról, a fekete áfonyáról és a tőzegáfonyáról.

A sorrend messze nem véletlen.

A legértékesebb áfonyaféleség a vörös áfonya (havasi meggy, kövi málna) 10-30 cm magas örökzöld félcserje. Szigorúan védett. Egészen fantasztikus hatását bizonyították mostanában. A vörös áfonya olyan A típusú proanticianidineket tartalmaz, amik az oxaliplatin tartalmú, jelenleg az egyik leghatásosabb rákellenes gyógyszerünk hatékonyságát hatszorosára fokozza (!!!). A tumor sejtek így nem képesek a gyógyszerrel szemben rezisztenciát (közömbösítő hatást) kifejleszteni! Ezt a proanticianidin fajtát eddig semmilyen más gyümölcsben nem találták meg.

http://pirosmedicina.drtihanyi.hu/uploads/vorosafonya.jpg


Nem is kell nagy dózisban szedni. Elégséges napi 3dl 27%-os áfonya ital elfogyasztása, vagy napi 3x5 ml vörös áfonya tinktúra is. Mellesleg hasznos még húgyúti fertőzések esetén, jóindulatú prosztata megnagyobbodásban, ill. cukorbetegségben is.

A fekete áfonya az Erika félék családjába tartozó északon lombhullató, délebbre örökzöld cserje. Legfőbb gyógyhatása a benne lévő quercetinnek van (pl. influenza, nátha). A Tamiflu egyik hatóanyaga is quercetin (a másik a sikiminsav). Ez ma a leghatékonyabb influenza elleni vírus ölő gyógyszerünk! Antocianidin tartalma is magas. A második világháborúban az éjszakai bevetést végrehajtó pilótáknak kötelező volt fogyasztani, mert a látást jelentősen javítja. A zöld hályog kialakulását erősen lassítja, a szürke hályog képződést is fékezi.

http://pirosmedicina.drtihanyi.hu/uploads/feketeafonya.jpg


Cukorbetegségben és diabeteses retinopathiában (cukorbetegség okozta szem ideghártya sorvadás, pusztulás) is hatékony. Napi 480mg gátolja a vérlemezkék összetapadását, így véd az infarktustól is.

Tőzeg áfonya

Két változata van: a cseresznye méretű nagy cranberry (Amerika) és az Európában honos kis cranberry.

Szüretkor elárasztják a lápot és az érett gyümölcsöket, amik a víz tetején lebegnek, összegyűjtik, leszivattyúzzák a víz felszínéről.

Főleg húgyúti bakteriális fertőzésekben hatásos. A színe ennek is piros, így a laikus könnyen összetévesztheti a vörös áfonyával. Rettentően savanyú, csak erős hígítás mellett élvezhető az íze. Az ajánlott dózis ilyenkor napi 400 mg. Súlyosabb fertőzéskor az adag megháromszorozható néhány napig, bő folyadék bevitel mellett.

http://pirosmedicina.drtihanyi.hu/uploads/cranberry.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!