Sokan gondolják és hirdetik is, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás a felnőtt szervezet számára jótékony hatású és csökkenti a halálozást. A kérdés csupán az, mit értsünk mérsékelt alkoholfogyasztáson. 

Di Castelnuovo és munkatársai a JAMA-ban, majd az Archives of Internal Medicine-ben közölt kiterjedt meta analízisek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ez a mennyiség valahol napi 5-7g/nap alkohol között van.

Ez konkrétan napi maximum fél doboz sört, vagy fél dl bort, vagy 2cl töményet jelent. Ha a napi alkoholfogyasztás az imént idézett mennyiséget meghaladja, teljesen egyértelmű és világos trend rajzolódik ki. A halálozás folyamatosan és lineárisan emelkedik.

A napi egy üveg sört fogyasztók halálozása már jelentős mértékben meghaladja az antialkoholistáknál kapott értékeket. De mi a helyzet akkor, ha valaki a hét többi napján egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, viszont a hét végén elfogyasztja a heti „ajánlott” adagot? 

Nos, a felmérések szerint ez a fajta alkoholfogyasztás a halálozást egyértelműen megemeli az antialkoholistákhoz képest. Van olyan elképzelés is, hogy az ókori mediterrán kultúrákat éppen a szőlő virágoztatta fel és az alkohol pusztította el. 

A görögöknél ez különösen jól megfigyelhető volt. A kévés és nem túl jó minőségű víz alapját képezte a kiterjedt borfogyasztásnak és Rómának egyáltalán nem kellett térdig gázolnia vérben, mikor elfoglalta egész Hellaszt, mivel az egykor virágzó városok (Athén, Spárta, Korinthosz, stb.) meglehetősen lepukkant állapotban, szinte minden ellenállás nélkül kerültek Róma fennhatósága alá. 

Augusztus császár nem is leplezte csalódottságát, mikor Athént meglátta. Pedig alig háromszáz évvel korábban a görögök birodalma az Indus folyóig ért, az akkori egész közel-keleti és közép-keleti  régiót Egyiptommal együtt uralma alá hajtotta. Azután Róma ugyan ott folytatta, ahol a Görögök. Amerre a légiók mentek, mindenütt megjelent a szőlő kultúra, a legionáriusnak napi borfejadag járt (és ez nem volt kevés, több mint hét dl volt).

Tiberius halála óta minden császárt pénzzel és borral elszédített légiók „választottak” meg vagy éppen  buktattak meg (többségüket meggyilkolták).

Mikor Odoaker elfoglalta a birodalom szívét, Rómát, már a Forum Romanum területét felverte a gaz, kóbor kecskék legelésztek arra, a város siralmasan szegény és a leírások szerint büdös volt. Lakói alig voltak és a hódítóval szemben számottevő ellenállást nem is tanúsítottak.
 
Ma hazánkban kb. 600 ezer alkoholista van és a nagy ivók száma meghaladja az egymillió főt. A csecsemőt is beleszámítva egy főre több mint tíz liter 96%-os alkoholnak megfelelő mennyiségű alkoholos italt fogyasztunk el egy évben. Ez százmillió liter tiszta alkoholnak felel meg évente! Komolyan hihetjük egy pillanatig is, hogy ekkora teherrel ez az ország valaha is sikeres lehet? Csak az hiheti el, aki ezt a mennyiséget meg is issza, mert józanésszel ez  lehetetlen. „A történelem az élet tanítómestere”. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!