Miközben milliárdokat költünk a minőségi borászatokra, sőt, újabban a hungarikumként aposztrofált pálinkafogyasztásra is ösztönöznek (házi pálinkafőzés legalizálása, a TV-ben oly népszerű „sztárfőzőcskék” elengedhetetlen wellcome drink-je ilyen-olyan egzotikus pálinkákból), elfelejtjük azt a tényt, hogy hazánkban kb. félmillió alkoholista van és kb. egy millió ember tartozik a nagy ivók táborába. De mindenekelőtt szem elől tévesztjük azt a tényt, hogy az alkohol durván sejt toxikus, ha úgy tetszik direkt sejtméreg. Miért is van ez így?

 Az alkohol kis molekula, vízben és zsírba egyaránt kitűnően oldódik, ezáltal nincs a szervezetnek olyan zuga, ahova ne jutna el az italfogyasztás során.

Sejtjeinket a környezettől a sejtmembrán választja el, mely fehérjékből és speciális zsírokból áll. A sejt belsejének ion összetétele nagyon jelentős mértékben eltér a sejtet körülvevő, ún. extracelluláris tér ion összetételétől. Ez csak úgy lehetséges, hogy a sejtmembránban számtalan, különböző ionokra specifikus csatornák működnek (külön a nátriumra, káliumra, kalciumra, cinkre, stb.). Ezek a pumpák sok energiát igénylő, bonyolult és érzékeny molekuláris gépek és az ő működésük biztosítja a sejt belseje és külső tere közti eltérő ionösszetételt, amiket az alkohol brutálisan roncsol. Ennek következtében az ionpumpák működése károsodik, a sejten belüli ionok egyensúlya drámai módon megbomlik.

A finom mozgásokat a kisagyban lévő piramis sejtek szabályozzák. Amikor az alkoholfogyasztó elkezd tántorogni ez annak a jele, hogy a piramis sejtek ionpumpái károsodnak és ezek a sejtek már képtelenek ellátni a finom mozgások összehangolását.

Az agy zsír, foszfolipid tartalama igen jelentős, nem véletlen, hogy az alkohol, mely, mint láttuk zsírokban is kiválóan oldódik, fő célpontja ennek a molekulának. Az alkohol valódi függőséget okoz, az agy anyagcserjét ehhez a toxikus anyaghoz igazítja, ezért az alkoholistáknál az ital hirtelen elhagyása súlyos, olykor életveszélyes krízist eredményez (Delírium Trémensz). Ezért az alkoholista, ha leszokott, soha többet egy kortyot sem ihat, mert az egész kezdődik elölről.
 

A másik fő célpont soha nem pihenő szervünk, a szív. Az alkohol mindenféle szívritmus zavarra hajlamosít, bele értve a kamrafibrillációt is, mely halálos, ha elektromos sokkal pár percen belül meg nem szűntetik. A hétvégi italozások következtében hétfő reggelre kialakult jelentős pitvarfibrilláció emelkedésre az angolszász irodalomban külön jelzőt is alkalmaznak. Az alkohol szívizom elfajulást
 (kardiomiopátiát okoz), ami az egyik legsúlyosabb szívbetegség, amit csak el lehet képzelni.
 

Az alkohol a májban bomlik le, így nem véletlen, hogy az alkohol okozta májkárosodás (májzsugor) az egyik vezető haláloka az alkohol rabjainak. A májzsugorodás fokozatosan alakul ki, először csak zsírmáj alakul ki, majd ennek heveny gyulladását követően elkezdődik a máj szerkezetének kötőszövetes átépülése, amit semmi féle gyógyszerrel feltartóztatni nem tudunk. Az egyetlen remény, ha azonnal abba hagyj az ivást örökre.

A májzsugorodás háromféle képen vezet halálhoz. Vagy súlyos nyelőcső és bélvérzések viszik el a beteget, vagy a máj méregtelenítő funkciójának kiesése vezet visszafordíthatatlan idegrendszeri tünetekhez vagy pedig a cirrotikus máj elsődleges májrákká alakul.

Érdekes, hogy az egészséges, lúgosító ételek mellé alkoholt nem is lehet kínálni. Kíváncsi lennék arra, hogy a borsófőzelékhez, a spenóthoz, finomfőzelékhez, a brokkoli krémleveshez, a sóskához, a lecsóhoz, stb. milyen „welcome drink” illik, illetve milyen bor vagy sörféleséget ajánlanának?

A gasztronómia a „hasonlót a hasonlóhoz” elv alapján működik. Egy bélszín barna mártással kifejezetten savas étel, mellé a szintén kifejezetten savas bort (pH 2,8!!!) ajánlják,  a sör pH-ja is 3,5, míg az emberi szervezetben a vér pH-ja ideális esetben 7,365. Fenti italok tehát tízezerszer, ill. százezerszer savasabbak, mint amit sejtjeink megkívánnak.
 
A főzelékek, zöldek, gyümölcsök mellé a legjobb a tiszta víz (pH 7,1).

Van olyan vélekedés, hogy a pár ezer éve oly ragyogó görög kultúrát is az alkohol mértéktelen fogyasztása pusztította el.
 
Le akar szokni az italról?

Akkor étkezzen egészségesen, lúgos ételeket egyen, sok zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt, Himalája sót, olíva olajat. Igyon zöld leveket (Super Greens, Green Magma - zsenge árpacsíra kivonat), hagyja el a cukros löttyöket, még a 100%-osakat is!

Legyen sokat szabad levegőn, ne féljen a naptól (ezzel nem a napon való aszalódást bátorítom), de napi 15 perc napfürdő 10-15 ezer NE D3 vitamint jelent, ami bőrünkben szintetizálódik, főleg ha sok béta karotint is fogyaszt ezzel egy időben (sárgadinnye, sárgarépa, tök, sárgabarack, grapefruit). És igyon sokat, legalább naponta 2l jó minőségű, tiszta vizet (Laica vízszűrő kancsó).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!