Sokáig nem akartam írni róla, mert az utóbbi 15 évben annyi valótlan, hibás információ került be a köztudatba az aloékról, hogy ezt a jobb sorsa érdemes növénycsaládot sikerült teljesen lejáratni. Könnyű hatású, mindenre adható szerként jellemezték, pedig már harminc évvel ezelőtt is a tudós halimbai gyógyító esperes, dr. Szalai Miklós is erős hatású szerként tartotta nyilván.

A liliomfélék családjába tartozó, pozsgás növényekről van szó, melyek kipréselt nedvét (Aloé), illetve préseléssel nyert kocsonyás szövetét (Aloé Vera gél) használják a gyógyításban. Az Aloé fajtákon belül gyógyászati célra a leggyakrabban az Aloe Verat, az Aloe Feroxot és az Aloe Barbadensist használják.

Az Aloé lé legfőbb hatóanyagait az antrakinonok képezik (18-28%!): kis molekula, vízben nem oldódik, alkoholban és éterben kicsit jobban. A bőrön, töményen kiütést okozhat, a légutakat irritálja a gőze. Antrakinonokat azonban más féle növények is tartalmaznak, pl. a sóska 1-4%-ban vagy a rebarbara 1-5%-ban.

Alhasi vérbőséget okozva gyorsítják a bélmozgásokat, de sem a sóskát, sem a rebarbarát, sem az Aloét nem az antrakinon tartalmuk miatt fogyasztjuk. A tiszta Aloe lé belső használata ezért nem is javasolt.

Az Aloé gél antarkinont már csak nyomokban tartalmaz, annak fő hatóanyaga az acemannán nevű mucopolysacharid. Mannózból, galaktózból és glukózból áll, erős vírusölő és antibakteriális hatással rendelkezik, a HIV vírus szaporodását is képes gátolni egyes tanulmányok szerint. A mannóz pl. az E. coli okozta húgyúti fertőzések unikális gyógyszere, mivel hatásmechanizmusa révén megakadályozza , hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyutak falán, így a vizelettel könnyen kiürülnek.
 

{$up_uri}aloe.jpg

 


Szalicilsav tartalma révén elősegíti a bőr hámosodását, regenerációját, mert a híg szalicilsav a regeneráló hatást felerősíti, míg a tömény szalicil sav ennek éppen ellenkezőjét teszi, irritatív, bőrkárosító. Az Aloe szalicilsav tartalma alacsony, ezért a bőrvédő, hámosodást elősegítő hatások kerülnek az előtérbe. A szalicilsav egyébként az Aspirin fő hatóanyaga, ennek köszönhető fájdalom és lázcsillapító hatása is.

Ezeken felül még 400 féle poliszacharidot, nyomelemeket tartalmaz, a D vitamin kivételével az összes vitamin megtalálható benne, valamint az összes esszenciális - létfontos, általunk nem szintetizálható - aminosavat is tartalmazza.

A gél enzimtartalma is magas, zsírbontó, cellulózbontó és fehérjebontó enzimekben gazdag, sőt, még nukleinsav bontó (nukleodizáz) aktivitással is bír. A gél magas pektin tartalma révén könnyű, formált székletet biztosít, híg szalicilsav tartalma révén a gyulladásokat csökkenti, poliszacharidjai pedig vírus-, és baktériumölő hatással rendelkeznek.

Ezért már az Ókorban a Punok (Hannibál katonái) Aloe vera gélt használtak sebeik kezelésére, fertőtlenítésére. A gél nagyon gyorsan gyógyítja az aranyérgyulladást is (külsőleg naponta kétszer egy ujjbegynyit kell a gyulladt érre kenni, míg ezt napi egy kupaknyi gél ivásával célszerű kiegészíteni). A napi 60ml-t nem tanácsoljuk túllépni az általunk forgalmazott készítményből. Külsőleg alkalmazva a beteg bőr felületet napjában kétszer kell vele vékonyan bekenni. Basalioma kiegészítő kezelésére (külső és belső használata révén) szintén kiválóan alkalmas.

ALOE VERA GÉL VÁSÁRLÁS

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!