A civilizáció hajnalán ez a három gabonaféleség volt meghatározó az emberiség életében. A legrégebbi közülük az árpa. Már 9 ezer évvel ezelőtt termesztettük a Kónya fennsíkon (Catal Hüyük), Mezopotámiában, ill. Jerikó és környékén. Az árpa őrlése során nyert árpalisztből kenyér süthető, de ez mindig tömött és lapos marad, mert glutén tartalma sokkal alacsonyabb, mint a búzáé. Ha maradtunk volna az árpánál, ill. az ősi búzafajoknál (tönköly, alakor), akkor ma nem lenne ennyi cöliákiában (glutén intolerancia) szenvedő ember a világon.

Sokan úgy tartják, az árpa élelmiszerként való hasznosítása több volt, mint egy ipari forradalom. Az akkoriban a születéskor várható élettartamot 40 évre emelte, azaz csaknem megduplázta! Bizony, a jégkorszak végének paleolit leletei túlnyomó többségükben harminc vagy bőven az alatti átlagos életkorról tanúskodnak! A gabona isten a rómaiaknál Ceres volt, innen a cereáliák kifejezés, akit árpakoszorú koronával a fején ábrázoltak.

A zab északon is megterem, ahol már az árpa nem. Kb. 5 ezer éve része étrendünknek, az utóbbi időben azonban háttérbe szorult méltánytalanul. Kása, kenyér egyaránt készíthető belőle, tehát a zab nem csak takarmánynövény. Magas élelmi rost tartalma csökkenti a vér koleszterin szintjét, kitűnően lehet vele fogyókúrázni. A bélműködésre is jótékonyan hat.
barley.jpg

A legfiatalabb gabonaféleségünk a rozs. Alig 2500 éves múltra tekint vissza termesztése, de nagyon értékes, kiváló gabonáról van szó. Kenyér süthető belőle, puhább, mint az árpakenyér, de ez is sokáig eláll. A rozskenyér biológia értéke mindenben felülmúlja a búzakenyeret (kivéve a tiszta tönkölyből készített kenyérféleségeket). A mai búza hibridekből készített kenyér, akár teljes kiőrlésűek, akár nem, kórosan megváltozott genetikai állományuk, igen magas glutén tartalmuk (mely glutén szerkezete is átalakult) révén nem tartoznak az egészséges táplálékok közé.
 
Visszatérve az árpára, hamar rájöttek, hogy az értékes árpacsíra kiszárítva vagy pörkölve (már maláta) vízzel és élesztővel összekeverve napjaink legnépszerűbb italának, a sörnek az alapját képezi. Ha az erjedt italt 3 x 4-szer lepárolják, abból lesz a whisky. Kb. 600 éves múltja van, s nagyon sok áldozata. 

Az ipari forradalom kezdetén a születéskor várható átlagos élettartam alig haladta meg a 6000 évvel ezelőtti értékeket (!!), melyben elévülhetetlen „érdemeket” szerzett a sör és a whiskey!

A sörön és a whiskyn alapuló kultúra kis híján romba döntötte a Mediterrán kultúrát, de szerencsére mára már Sir John Barleycorn (Árpa Jankó) lassan, de biztosan háttérbe szorul.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!