A magasabb rendű növények magja ivaros folyamat eredménye, lehetővé teszi a faj számára a túlélést és az elterjedést. A magban található a fiatal, fejlődésre képes növénykezdemény, a csíra.

Emellett a magban tartalék tápanyagok is találhatók, ezek zsírok, fehérjék vagy szénhidrátok. Szerepük a csíra táplálása a csírázást követően.

A csírázás közben az embrió kilép a magból, ami drámai eseményeket indít el. A mag fehérjéi aminosavakká esnek szét, méghozzá 25-féle aminosavvá. Az emberi szervezet azonban csak húsz fehérje építő aminosavat használ, míg a többi (ornitin, citrullin, stb.) szerepe elsősorban abban áll, hogy elősegíti a szervezetünkből nitrogén tartalmú bomlástermékek kiválasztását (méregtelenítés - ornit, karbamid ciklus).

Más fehérjék nem bomlanak le kezdetben, hanem enzimként funkcionálva elősegítik a növényi embrió saját fehérjéinek és nukleinsavjainak a szintézisét. Így jön létre a gyököcske, ami a talajba hatol és a hajtáskezdemény felfelé növekszik, majd fokozatosan megzöldül. Ez utóbbi annak a jele, hogy a növénykezdemény már felélte tartalék tápanyagai nagy részét és a klorofill molekula segítségével megindul benne a fotoszintézis (azaz a napfény energiáját elkezdi átalakítani kémiai energiává). A gabona csírákban sok vitamin, legalább 14 féle, valamint omega 3-6 zsírsavak is bőségesen találhatók. A csíra nagyon gazdag ásványi anyagokban is.

Ha a csírázás állapotát a megfelelő pillanatban sikerül megállítanunk (pl. fermentációs vagy más eljárással), akkor szuper táplálékhoz jutunk, amiben minden olyan fontos alkotórész benne van, ami az egészséges ember életműködéseihez nélkülözhetetlen. Vagyis az összes esszenciális és nem esszenciális aminosav, a nem fehérje építő aminosavak, az esszenciális zsírsavak, és a nélkülözhetetlen nyomelemek, mikroelemek teljes tárházát tartalmazza. Ezen felül olyan enzimeket, mint pl. a SOD (superoxid dismutáz), ami az egyik leghatékonyabb szabadgyök fogó enzim. Vízben és zsírban oldódó vitaminjaik ugyancsak nélkülözhetetlenek.

Ilyen készítmény pl. a Green Magma, árpacsíra kivonat. A gabonacsírát biológiailag a legaktívabb állapotában, éppen a csírázás előtti pillanatban állítja meg. Joggal nevezhetjük tehát a készítményt SZUPERTÁPLÁLÉKNAK.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/gm.jpg


Tartalmaz még élelmi rostanyagokat is, amiket az emésztő rendszerünk lebontani nem tud, ezáltal elősegítik a belek természetes mozgását, és megakadályozzák a belekben a rothadásos folyamatokat (rothadásos dyspepsia). A csírából kiszabadult rostanyagok vízkötő képessége nagy, ezért a széklet midig könnyű, formált és csaknem teljesen szagtalan lesz.

A két és hatsoros árpa egyformán jó hatású, bár kétségtelen, hogy ez utóbbi az elterjedtebb. A tibeti fennsíkon, ahol mindig hideg van, inkább a kétsoros árpa, a „campa” terjedt jobban el. A Green Magma azonban barnarizs kivonatot is tartalmaz (ettől szép zöld). A Hinduk szent könyve, a Védák az árpát és a rizst az mennyország két hallhatatlan gyermekének nevezi, persze a Green Magma esetében zsenge rizspalántáról van, nem pedig a rizsszemről.

Az árpacsírában lévő béta glükánok az epesavakhoz kötődnek, ezáltal fokozzák az epe termelését, tehát a méregtelenítés nem csak a vesékben történik meg (ornitin, karbamid ciklus), hanem másik fő méregtelenítő szervünkben, a májban is. Ezáltal csökken a koleszterin szintünk és az epekő betegségre való hajlamunk.

A béta glkükánok az immunrendszert is stimulálják.

Ám ez még csak az út eleje. Ha kifejlett növényt fogyasztunk, akkor viszont nagyon gazdag klorofill forráshoz jutunk, főleg a zöld növények esetében. De minden növény azért növeszt testet, hogy termést, gyümölcsöt fejlesszen, ami nem más, mint egy magrejtő, mivel a közepében van a jövő, a mag. Ha a virágban csak egy-egy magrejtő volt, akkor magányos gyümölcsöt kapunk, ha több, akkor csoportos gyümölcsről beszélünk (syncarpium). Tehát nem csak az alma, a körte, a szilva gyümölcs, hanem botanikai szempontból gyümölcs a paradicsom, az uborka, a tök, az avokádó, a cukkini, stb.

Ezzel szemben pl. az eper esetében a külső felszínen lévő apró magvak tekintendők gyümölcsnek, míg maga az eper áltermés. Figyelem! Virágzáskor permeteznek, tehát ha pl. almát eszünk, nem az alma héja az érdekes, hanem a magháza, mert ez volt a megtermékenyült virág, amire később köré épült a magrejtő! Tehát az alma csutkáját, sem a körtéét NEM ESSZÜK MEG, mert ott lehet, hogy van még permetező anyag!

A búzakalász magja, a rizs és az árpa a szó szoros értelmében tehát szintén gyümölcs!

A jó gyümölcs a növény jövőjének a záloga, ezért felkínálja magát az állatoknak a fogyasztásra, ezáltal a benne lévő mag is az állat bélrendszerébe kerül, majd a széklettel távozva rögtön a legjobb trágyázott talajban kezdi meg pályafutását.

Persze amilyen sokféle gyümölcs ehető, olyan kevés virágról mondhatjuk ezt. A virág az élet bölcsője, ha azt lelegelik, a növénynek nem lesznek utódai, ezért a természet védi őket. Figyelmeztető színük, élénk illatuk nem csak a megporzást szolgálja, de üzen is vele: Vigyázz, ne egyél meg!!

Green Magma - Green Magma

Klorofill - Klorofill
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!