Napjainkban a fejlett nyugati világban a 18-29 éves korosztályba tartozó fiatalok 25%-a elhízott. 30-44 éves életkorban ez az arány már 36%, míg a 45 és 64 éves korosztályban az elhízás gyakorisága 45%.

65 éves kor felett azonban már csökken az elhízottak aránya, 31%-ra.

Hogyan értelmezzük ezeket az adatokat? 

A 65 év feletti javulásnak két oka van. Az egyik, hogy a szervezet zsírfelhalmozó képessége csökken, az étvágy csökken, de ennél talán fontosabb, hogy a kövérek egy nagy százaléka a 65 éves kort már nem éri meg, mert a szív-, és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek halálozásukat megnövelik.

Érdekesen alakul a cukorbetegség gyakorisága is.
 
20 és 44 éves kor között a cukorbetegség gyakorisága kb. 4%. 45 és 64 évesekben ez az arány már 14%-ra növekszik, míg 65 év felett már az emberek 27%-a cukorbeteggé válik.

Hiába csökken le 65 év felett az elhízottak aránya, a cukorbetegség progresszív betegség, a hasnyálmirigy béta sejtjei az idők folyamán fokozatosan kimerülnek (egyszerűsítve el fogy az inzulinunk).

A muszlimok egyik legendája szerint Allah mindenki születésekor előírja azt a táplálék mennyiséget, amit az élete során megehet. Ha gyorsan eszi meg, akkor rövidebb lesz az élete, míg ha lassabban eszi meg, akkor az étel tovább tart és ő is sokkal tovább fog élni.

Évezredes megszívelendő bölcsesség ez.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!