Az elsavasodás igen érdekes probléma, de tíz perc figyelem kell, hogy megérthető legyen.

A szervezetben, így az izomzatban is három lépésben történik az energia termelése:

1. Acetil-Coenzim A képzése
2. citrátciklus
3. légzési lánc (elekrontranszport lánc)

Azért a dolog nem olyan vészes.

A szervezetben lévő cukor egy glikolízisnek nevezett folyamat során piroszőlősavvá bomlik le (2db).
Itt kevés energia képződik, mindössze 2db ATP (adenozin trifoszfát). Ez a szervezet energetikai közös valutája, mint az Euro.

Ebből a piroszőlősavból aktivált ecetsav lesz (acetil-CoenzimA), és ez belép a citrátkörbe. Ott egy sor reakción keresztül lebomlik, de ehhez almasav, citromsav, fumársav, stb. szükséges. Itt csak 1db ATP képződik, viszont 8db szabad hidrogén atom, amik a flavin-kinon-ubikinon-citokrómok alkotta enzimrendszeren végig pattognak, mint egy labda a lépcsőn és a végén az hidrogén atomok oxigénnel egyesülve létrehozzák a vizet, miközben itt 33db ATP molekula képződik.

A gyenge pont a citrátciklus!

http://www.drtihanyi.hu/uploads/ciklus.png


Miközben az aktivált ecetsav Acetil-CoenzimA belép a citrátkörbe és ott lebomlik, közben megfogyatkozik az almasav, citromsav, oxálsav, fumársav mennyisége.

Úgy mondjuk, a citrátkör kapacitása lecsökken. A szervezetben azonban működnek az úgynevezett feltöltési reakciók, melyeknek az a szerepük, hogy pótolják a citrátkör elemeit.

Ha a citrátkör kapacitása kicsi, akkor a piroszőlősavból nem aktivált ecetsav lesz (Acetil CoenzimA), hanem tejsav. Amikor ez felszaporodik, beáll az elsavasodásnak nevezett jelenség.

A megoldás tehát a citrátkörök kapacitásának a növelése, a feltöltési reakciók segítségével. Ez pedig úgy lehetséges, hogy olyan anyagokat viszünk be a szervezetbe viszonylag gyorsan, amik sok citromsavat, almasavat, fumársavat tartalmaznak. Ehhez pedig ideális a Super Greens, ill. a SuperGreens Energy Bar nevű energiaszelet.

Mi a legnagyobb hiba? Ilyenkor sokan csak cukrot visznek be. Ezzel azonban nem sokra mennek. A cukor gyorsan lebomlik piroszőlősavvá, de innen nem vezet út a citrátkörbe, mert elfogynak az előbb említett komponensek, így nincs más hátra, minthogy a cukorból végül is tejsav lesz, tehát az elsavasodás súlyosbodik, az izom gyengül és sérül. Tehát a cukrokon kívül be kell vinni a citrátkör tagjait is, és akkor a folyamat nem megy tejsav irányába, hanem aktivált ecetsav irányba indul, melynek eredménye nem 2db, hanem 36 db ATP (2db a cukorbontásból, 1db a citrátkörből, 32 db a légzési láncból, egy pedig felhasználódik cukorbontáskor). A siker bizony ezen múlik.

Nem írtam a zsírokról, mert edzés közben nincs jelentőségük, mivel lassan bomlanak le, tehát ők edzés után játszanak fontos szerepet, de az már egy másik történet…

Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!