Az IBS olyan funkcionális tápcsatorna betegség, ami a járhat puffadással, hasmenéssel, gyakori székszorulással,  gyakori, napi 3-nál több székletürítéssel. A tünetek legalább fél évig tartanak, jó és rossz periódusok váltják egymást.

Így egy meglehetősen szubjektív beosztás alapján elkülöníthetjük a betegség 4 típusát. IBS-C: a kemény székletek dominálnak, IBS-D: a hasmenéses széklet a gyakoribb, IBS-M: a kevert formák és az IBS-U, amelyik egyik csoportba sem sorolható be.

Ebből világosan látható az is, hogy az IBS-nek nincs egységes terápiája, hiszen attól függ a gyógyítás módja, hogy melyik fajta IBS-sel állunk szemben. A diagnózis mindig kizárásos elven alaptoilet.jpgul, ki kell zárni a bélrákokat, polipokat, Crohn-betegséget, colitis diverticulitist.

Az „idegi” alapon kialakuló IBS-ben a magam részéről nem hiszek.
 
Legelső és legfontosabb lépés a diéta. Az alkohol, a koffein, a zsíros és fűszeres ételek kerülése. A napi két liter tiszta víz fogyasztása. A rendszeres fizikai tréning. A bélflóra rendbe tétele. Ne feledjük, egy  tíz napos antibiotikum kúra (pl. arcüreggyulladás miatt), kb. 5-6 évre teszi tönkre a bélflórát! Ezért van olyan IBS, ami a nem bélből felszívódó antibiotikus kezelésre javul, de van olyan is, amikor a bélflóra reparációjának a céljából probiotikumokat adnak. A probiotikumok sem egységes hatásúak. A bifidus típusúak jók, ha szorulásos formájáról van szó a betegségnek, de pl. az L. casei típusú probiotikumok akkor jók, ha a hasmenéses típussal állunk szemben. A vízoldékony rostok is (pl. Bios Life Slim) a szorulásos típusban ajánlatosak. A kefir gombák IBS-ben az esetek többségében nem jók, a panaszokat rontják (élőflórás kefirek).

Majdnem minden formában jó lehet a kolosztrum és a tőzegáfonya. A multivitamin és magnézium készítmények is nagyon jók lehetnek és a szorulásos formákban.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!