Évente Magyarországon kb. hatezer ember veszíti el a látását. Ennek a leggyakoribb okai a cukorbetegség, illetve a másik fő ok az időskori sárgafolt degenerációja  (AMD).

Mind a két elváltozás az ideghártyát érinti leginkább és bár kezelésük nem megoldott, de a folyamat nagymértékben lassítható, ha rendszeresen fogyasztunk antioxidánsokat.

A jól beállított cukorbetegség is késlelteti, de teljesen az sem védi ki a diabétesz okozta szemkárosodást. A szürke hályog ma már szemlencse beültetéssel tökéletesen gyógyítható és a cukorbetegség szövődményeként kialakult glaukóma (zöld hályog) is jól kezelhető, ha idejében észlelik. Ezért aki ilyen betegségben szenved, annak évente kötelező elmennie szemnyomás mérésre, ami gyors és fájdalommentes vizsgálat.blind.jpg

A C vitamin szintén javítja a látást, az önmagában szedett A vitamin viszont nagyon kevés, még ha nagy dózisban írja fel az orvos, akkor is.

Kiváló látásjavító a vad kékáfonya és a tőzegáfonya is. A magas klorofill tartalmú gyógyitalok is segíthetnek a megelőzésben.

Az időskori vakság kialakulása egyáltalán nem szükségszerű velejárója az előre haladott életkornak, sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni.

Vad kékáfonya

Tőzegáfonya

Antioxidánsok

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!