A nem megfelelő táplálkozás és a testmozgás hiánya az infarktus és a stroke kialakulásának valószínűségét nagyon jelentősen megnöveli. De nem csak ezek a tényezők tehetők felelőssé ezekért a betegségekért. A vírusoknak és baktériumoknak is komoly szerepük lehet benne.

25 évvel ezelőtt még úgy gondoltuk, hogy a gyomorfekélyt a stressz és/vagy a fűszeres ételek okozzák. Aztán egy ausztrál orvos felfedezett egy baktériumot, a H. pylorit (Helicobacter pylori). Ma már teljesen egyértelmű dolognak számít, hogy szoros kapcsolat van a gyomorfekély és a fent nevezett baktérium elszaporodása között. A felfedezés később Nobel díjat ért, de én még jól emlékszem, hogy akkori szaktekintélyeink az ausztrálokat kóklereknek, sarlatánoknak, stb. nevezeték!

Nem rég kutatók rájöttek arra, hogy az egyszerű nátha vírus hajlamossá tehet fogyásra és koleszterin szint emelkedésre. A múlt héten pedig tudósok kapcsolatot találtak a torokgyulladást okozó baktérium és az OCD között (OCD=obsessive compulsive disorder). Az OCD egy pszichiátriai állapot, mely ismétlődő viselkedést okoz.

A következő részben néhány olyan vírust és baktériumot említek, mely krónikus betegségekhez vezethet bizonyos elméletek és gyakorlati tapasztalatok (kutatások) szerint.

1, Az előbb említett OCD kialakulását elősegítheti a streptococcus baktérium, mely a torokgyulladások többségéért felelős. A Columbia Egyetem kutatói streptococcus baktériummal fertőztek meg egereket, azok pedig az OCD tüneteit kezdték produkálni.

2, Stroke és szívbetegségek

Ismert okok és rizikófaktorok: életkor, dohányzás, magas vérnyomás, genetikai tényezők, egészségtelen táplálkozás, diabétesz, testmozgás hiánya, magas koleszterinszint.

Baktérium teória: bár tény, hogy a fenti tényezők szoros kapcsolatban állnak a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, mégis a betegek 40%-ánál nincs egyértelmű ok.

Most úgy tűnik, a Harvard Egyetem kutatói megtalálták a bűnöst, a klamídia pneumoniát (Chlamydia pneumoniae). Ez a baktérium felelős számos légúti fertőzés kialakulásáért. A Harvard kutatói azt találták, hogy a szívkoszorúér betegekben szignifikánsan magasabb volt a múltban elszenvedett Chlamydia pneumonia fertőzések száma.

Ezért úgy gondolják, hogy a Chlamydia pneumonia fertőzés kapcsolatban állhat a későbbiekben kialakuló szív és érrendszeri megbetegedésekkel.

3, Chron betegség

Ismert okok és rizikófaktorok: bélfertőzés, dohányzás, fogamzásgátló gyógyszerek szedése, genetikai tényezők.

Baktérium teória: Mycobacterium paratubercolosis, mely szennyezett étellel terjed. A Chron betegekben nagyobb valószínűséggel találhatók meg a baktérium nyomai. A mycobacteriumok a szarvasmarhákból kerültek át az emberbe. A szarvasmarha őse az őstulok volt, amit kb. tízezer éve háziasítottunk. Az őstulok maradványok a mycobacterium fertőzés nyomait viselik magukon. Az emberben is kb. tízezer évesek az első olyan leletek, amik típusos mycobacterium fertőzés nyomait mutatják. A mycobacterium család tagjai okozzák a TBC-t, a leprát és még sok más betegséget is.

4, Prosztata rák

Ismert okok és rizikófaktorok: 50 év feletti kor, genetikai tényezők (a családban korábban előfordult megbetegedés), zsíros ételek, túlsúly.

Vírus teória: amerikai tudósok a prosztata rák kialakulását egy rendkívül fertőző vírussal, az XMRV-vel hozták kapcsolatba. Úgy tűnik, a vírus jelenléte a szervezetben a prosztata rák egy korai jele lehet.

5, Skizofrénia

Ismert okok és rizikófaktorok: étkezés, genetika, anyagcserezavarok.

Vírus teória: egy skót tanulmány szerint azok a nők, akik a terhesség alatt influenzával fertőződnek, nagyobb valószínűséggel válnak skizofrénné. Más kutatások pedig azt mutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél az édesanya herpesz vírussal fertőződött meg, 6-szor nagyobb az esélye a betegség kialakulásának.

6, Elhízás

Ismert okok, rizikófaktorok: étkezés, genetika, anyagcsere.

Vírus teória: holland kutatók kapcsolatot fedeztek fel az elhízás és az adeno-36 vírus között. Az AD-36 könnyedén terjed, pl. tüsszentéssel. A tanulmány azt mutatta, hogy a vírus 30%-ban volt jelen az elhízott nőkben és férfiakban és mindössze 11%-ban a normál testalkatú egyénekben. Ráadásul azoknak, akiket megfertőzött a vírus, magasabb volt a koleszterin szintjük. Egy elmélet szerint a vírus arra készteti a felnőtt őssejteket, hogy zsírraktározó sejtekké alakuljanak át.

7, Szklerózis multiplex

Okok és rizikófaktorok nem ismertek.

Vírus teória: az Epstein-Barr vírus (EBV) a herpesz vírusok családjába tartozik és felelős a mirigyláz kialakulásáért (mononukleózis, tünetei: magas láz, torokfájás, stb.). Nagyon sok ember fertőződik meg úgy Epstein-Barr vírussal, hogy semmilyen tünete nem lesz. Más herpesz vírusokhoz hasonlóan egy életen át lappanghat a szervezetben.

Kanadai tudósok kapcsolatot találtak az EBV és a szklerózis multiplex között.

8, Cukorbetegség

Ismert okok, rizikófaktorok: az 1-es típusú diabétesz pontos okát nem ismerjük, csak azt tudjuk, hogy a szervezet saját immunrendszere megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

Vírus teória: a cukorbetegséget enterovírusok (bélrendszerben megtelepedett vírusok egy csoportja) válthatják ki. Orrváladékkal, nyállal vagy szennyeződéssel terjednek. Enyhe felső légúti fertőzés vagy influenzaszerű tüneteket okozhatnak. Kutatók azt találták, hogy ezek a vírusok döntő szerepet játszhatnak az 1-es típusú diabétesz kialakulásában. A megvizsgált 1-es típusú cukorbetegek több mint 60%-ában találták meg a vírusokat.

9, Alzheimer-kór

Ismert okok és rizikófaktorok: több tényező kombinációja: életkor, genetikai öröklődés, környezeti tényezők, étkezés, és az általános egészségi állapot.

Vírus teória: a Herpesz simplex okozza azokat a fehérje plakkokat az agyban, melyek az Alzheimer betegség kialakulásához vezetnek. Ruth Itzhaki professzor szerint (Manchester University) a vírus a meggyengült immunrendszerű, idősebb emberekben behatol az agyba és ott pl. stressz hatására aktiválódik és komoly pusztítást okoz az agysejtekben.

Mi a tanulság a fentiekből?

Több értékes következtetést is levonhatunk a fenti érdekességekből.

Az egyik ilyen tanulság, hogy az étkezés, a megfelelő életmód fontos szerepet játszik a legtöbb betegség megelőzésében. Ha képesek vagyunk elsajátítani egy új, egészséges életmódot, akkor már nagyon sokat tettünk azért, hogy egészségesek legyünk, maradjunk. A lúgosító életmód segítségével csökkenthetjük szervezetünkben a káros savakat, értékes tápanyagokhoz juttathatjuk szervezetünket, pl. zöldségek, gyümölcsök. Az Innerlight termékei segítséget nyújtanak a lúgosító életmód elsajátításához. A SuperGreens egy kiváló mankó ehhez.

A másik tanulság, hogy szervezetünkben számos olyan „élőlény” él, mely önmagában nem jelent veszélyt egészségünkre, azonban ha immunrendszerünk meggyengül, akkor ezek az élőlények ellenünk támadhatnak. Ezért elengedhetetlenül fontos az aktív és a passzív immunitás.

Kapcsolódó tanulmány: Aktív és passzív immunitás...

SuperGreens - SuperGreens

SuperColostrum - SuperColostrum
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!