A betegség lényege, hogy húgysav szaporodik fel a szervezetben és az ízületekben tűhegyes kristályok formájában (lerakódik ott), gyakran rohamokban jelentkező, nagy fájdalommal járó gyulladást okoz.

SUPERGREENS - http://bolthely.hu/drtihanyi/id/00002_SuperGreens_probacsomag

Leggyakrabban a nagylábujj ízülete duzzad meg, és a fájdalom oda lokalizálódik (PODAGRA), de néha a kéz ízületei is érintettek lehetnek (chiragra).

A purinok anyagcseréjének végterméke a húgysav. Kizárólag emberre jellemző a betegség, mivel más állatokban allantoin is képződhet a purin vegyületekből, így náluk soha nem alakulhat ki olyan magas húgysav koncentráció, mint az emberben.

A DNS (a sejtek örökítő anyagának) adenin és guanin komponensei alakulnak át húgysavvá lebomlásuk során.

Kórosan magas húgysav szint örökletes anyagcsere következménye is lehet (elsődleges köszvény), míg másodlagos köszvényben a magas húgysavszintet pl. fokozott sejtszétesés, daganat ellenes terápia, csökkent kiválasztás a veséken keresztül, vagy az étkezéssel bevitt, felgyülemlett purin okozhat.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/vese.jpg


A vesékben ilyenkor húgysav kövek is képződhetnek. Ebből izolálták 1776-ban a húgysavat.

Van azonban ennél nagyobb probléma is. Az NHANES-I vizsgálat szerint, ha a húgysav szint a szérumban meghaladja a 416 mikromol/l értéket, akkor férfiakban az infarktus gyakorisága 77%-kal nő, míg nőkben 300%-os növekedéssel számolhatunk!

A 2000-ben befejeződött Rotterdam tanulmány ötezer ember, nyolc és fél évig tartó vizsgálatával fentieket teljes egészében megerősítette.

Ha már kialakult a köszvényes roham, még ma is a legjobb gyógyszer az őszi kikericsből kivont Colchicin. E mellett bő folyadékfogyasztás, és a vizelet lúgosítása szükséges (ha már kialakult a húgysavkő, akkor a vizelet lúgosítása már tilos!).

http://www.drtihanyi.hu/uploads/kikerics.jpg


Megelőzés: purin szegény étrend, napi 200 mg alatti purin bevitel. Éhezni TILOS(!), mert az sejtpusztulással, és így húgysavszint emelkedéssel járhat.

Magas purin tartalmú ételek: máj, hal, hús, belsőségek, csokoládé, bab, borsó, lencse, mák, mogyoró, mazsola (150-1000mg/100g).

Közepes purin tartalmú ételek: karfiol, brokkoli, zöldbab.

Alacsony purin tartalmú ételek: tej, túró, kefir, joghurt, sajt, krumpli, méz, rizs, kenyér, búzadara, gomba, vaj, olaj, margarin, stb.

Rákterápiában a sejtszétesés következtében sok nukleinsav bomlik le, de az ilyenkor keletkező magas húgysavszintet ki tudjuk védeni xantin oxidáz gátló gyógyszer rendszeres adásával.

A legfontosabb mégis a kalóriaszegény diéta, a mértékletes étkezés, a bő folyadék bevitel (de nem alkohol formájában!), és a vizelet tartós lúgosítása. Ehhez nyújt segítséget a SuperGreens ital.

Aki látott már életében egyszer is húgysav kristályt, könnyen megérti, hogy miért ilyen fájdalmas betegség a köszvény!

Webáruház: http://bolthely.hu/drtihanyi/

Videó: MÉSZÖLY KÁLMÁN a SUPERGREENS - ről

http://atv.hu/videotar/meszoly_kalman_az_esti_frizbiben.htmlv
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!