Globális tendencia a világ fejlett országaiban, hogy az egyre nagyobb ütemben fejlődő orvostudománynak köszönhetően a lakosság születéskor várható élettartama nő.

A következő ábrán az látható, hogy 1980 és 1996 között hogyan változott ez a tendencia Magyarországon és néhány környező, illetve élvonalbeli országban.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/abra1.jpg


Sajnos Magyarországon a felfelé ívelő tendencia „csupán” a csecsemő-halálozás csökkenése miatt alakult ki, a felnőtt férfi lakosság életkilátásai romlottak.
A magyar férfiak születéskor és 40 éves korban várható élettartam elmaradása a japán és osztrák férfiakhoz képest megdöbbentő.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/abra2.jpg

Még megdöbbentőbb a kép, ha 0 és 64 év közötti halálozást vizsgáljuk

http://www.drtihanyi.hu/uploads/abra3.jpg

A halálesetek 70%-át 65 éves kor alatt az alábbiak okozzák:

- szív és érrendszeri betegségek
- daganatok, tumorok
- krónikus májbetegség, májzsugor
- légző-rendszeri betegségek

http://www.drtihanyi.hu/uploads/abra4.jpg


http://www.drtihanyi.hu/uploads/abra5.jpg


Legfőbb rizikófaktorok:

1, Dohányzás: egyes becslések szerint a dohányzás az összes halálozás 27%-áért felelős

2, Alkoholfogyasztás: felmérések szerint Magyarországon minden 5. férfi naponta fogyaszt alkoholt

3, Táplálkozási szokások: a napi energia bevitel átlag feletti, a lakosság koleszterinszintje magas, a rostbevitel alacsony, a Na bevitel magas, a K, Ca, Mg, aszkorbinsav bevitel pedig alacsony.

Az elhízottak aránya:

http://www.drtihanyi.hu/uploads/abra6.jpg


4, Alacsony szabadidős aktivitás: a lakosság 84%-a egyáltalán nem sportol, nem végez rendszeres testedzést

Az egészség tőke vonatkozásában tehát sokkal rosszabbul állunk, mint pénzügyi tőke vonatkozásában. Csak hogy ilyen leromlott állapotban nincs gazdasági felemelkedés, az erőn felül elért jólétért gyakran az életünkkel fizetünk.

Majd jön a doktor, majd a kórház megsegít - gondolhatják, noha az összes halálozás vonatkozásában az egészségügy csak 17%-os szerepet játszik, a fennmaradó 83% rajtunk múlik!

A láb mindig "kéznél" van, már napi fél óra séta is sokat segít. Ha ezt sikerül kombinálni megfelelő táplálkozással (ebben sokat segítenek a táplálék kiegészítők), többet teszünk életünkért, mintha építenénk öt új kórházat.

De a probléma, mint mindig most is a döntés: mármint, hogy mi döntünk magunkról, vagy mások döntenek rólunk egy kies intenzív osztály barátságos légkörében.

Webáruház: http://bolthely.hu/drtihanyi/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!