Tovább folytatódik a H1N1 őrület Magyarországon, a legújabb dezinformáció úgy hangzik, hogy a H1N1 vírus azokra a legveszélyesebb, akiknek erős az immunrendszerük. Erre szokták azt mondani, hogy most már ami sok, az sok!

Nézzük a tényeket!

A világjárványt okozó H1N1 vírussal szemben az EU gyógyszer hatósága négy oltóanyagot engedélyezett: Fluval P, Focetria és a Pandermix csirke embriókban szaporított, elölt vírusokból készül, míg a negyedik, a Celvapan emlős eredetű állati sejtekben (Vero-sejtek) lett szaporítva.

Ez az az oltóanyag, ami miatt a németországi botrány kialakult, mert a kormány tagjai és a „kiváltságos emberek” ebből kaptak (kb. 200 000 db), míg a „köznépnek” 50 millió Pandermix jutott csak.

Ez utóbbi a legdrágább és a legjobb, mert nem kell bele annyi antibiotikum, stabilizátor és tojás fehérje sincs benne, nyomokban sem. A Baxter gyártja, jelenleg patikában külföldön sem kapható.

Mivel sokkal kevesebb adalékot tartalmaz, ennek a legkevesebb a mellékhatása. Ez lenne az igazi, de nincs. A többiben sem a vírus okozza a mellékhatások 99%-át, hanem a benne levő antibiotikumok, tojásfehérje maradványok.

A fő probléma az, hogy a H1N1 egy pandémiás vírus. A pandemiás vírust pedig megúszni gyakorlatilag nem lehet. Vagy megkapja valaki az oltást vagy elkapja a vírust, mert ez nem szezonális influenza, ami fél év múlva veszi a kalapját és vége, hanem itt maradhat akár 3-4 évig is, ráadásul az évszakok sem nagyon befolyásolják. Szezonális influenza pl. nincs nyáron, ehhez képest a H1N1 Mexikóban éppen nyáron indult el. Az ilyen típusú, pandémiás vírus addig van jelen, amíg mindenkit meg nem fertőz, ill. amíg mindenkit be nem oltanak.

És mi a helyzet az erős immunrendszerrel?

A H1N1 spanyolnátha („La Grippe”) kb. 50 millió halálesetet okozott, de ezek legnagyobb része az influenzát törvényszerűen követő immungyengeség következtében kialakuló másodlagos BAKTERIÁLIS felülfertőződés eredménye képen kialakuló tüdőgyulladások következménye volt.

Ezt bizonyítja az 1957-es ázsiai és az 1968-as Hong Kong-i influenza esete is. Az utóbbi két esetben is új vírussal álltunk szemben, a vírus genetikája nem kicsit (drift), hanem nagyon (shift) megváltozott, tehát még viszonylagos védettség sem volt. A halálozás azonban „csak” 5 millió, illetve a Hong Kong-i esetében kb. 2 millió fő volt.

Mi okozta ezt a nagyon jelentős eltérést a halálozásban, hiszen 1957-ben már több mint egy milliárddal haladta meg az emberiség lélekszáma az 1918-ast és 1968-ra ez a szám már plusz másfél milliárd főt jelentett?

Mivel mindhárom vírus fertőzőképessége és alapvető virológiai reakciói hasonlóak voltak, ennek következtében 1957-ben kb. 100 millió, 1968-ban pedig kb. 150 millió halottal kellett volna számolni. De nem ez történt.

Az alapvető különbség oka az ANTIBIOTIKUMOK-nak volt köszönhető. Ezekkel az új készítményekkel már jól tudtuk kezelni a másodlagos szövődményeket.

A mai helyzet még jobb, mert ma már vannak antivirális szereink is (Tamiflu, Relenza), az antibiotikumaink is jobbak, mint 1968-ban, és tudjuk, hogy az erős immunrendszer nem elpusztít, hanem megvéd minket. Tehát az aktív immunitásunkat megfelelő vitaminokkal, táplálék-kiegészítőkkel igen is javíthatjuk, ráadásul rendelkezésünkre áll a védőoltás is és a passzív immunitás nyújtotta előnyöket is kihasználhatjuk (kolosztrum).

Ezek együttes használata esetén, bár már közel hétmilliárd lakója van a Földnek, az összes halálozás meg sem fogja közelíteni még a Hong Kong-it sem, hiszen még a ritka, elsődleges fulmináns vírus pneumóniában is van sansz, ha korán gondolnak rá és elkezdik a gépi lélegeztetéssel kombinát intenzív antivirális kezelést.

Visszatérve a spanyolnáthára és az erős immunrendszerrel rendelkező fiatalokra, mindig a fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben a csoportképző „hajlamuk” miatt: iskolák, kollégiumok, katonaság, szórakozóhelyek. Ez volt a vesztük, nem az erős immunrendszer (1918-ban még hatalmas hadseregek, gyárak, 20 ágyas kórtermek voltak). Ezt erősíti az is, hogy pl. az eszkimóknál nagyon magas volt a halálozás, hiszen náluk a legmagasabb a csoportképző hajlam (egy takaró alatt aludtak 10-en, 20-an, egymás lélegzetét szívták be, stb.).

Ha pedig megnézzük, hogy Magyarországon eddig kik haltak bele a H1N1-be: (2009-es adatok)

- 42 éves férfi, súlyos szív és tüdőbetegséggel
- 34 éves férfi, nem tudunk róla gyakorlatilag semmit
- 15 éves fiú, krónikus tüdőbetegségben, asztmában szenvedett
- rákbeteg asszony (kemoterápia, sugárkezelés után)
- 47 éves, krónikus beteg férfi

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy ők sem tartoztak az erős immunrendszerrel rendelkezők közé, sőt, kifejezetten veszélyeztetettek voltak.

A védőoltás azonban nem jelent 100%-os védelmet! A megfelelő védelemhez, a megfelelő immunválaszhoz 2 dolog szükséges: jó oltóanyag + jó immunrendszer.

Mindenki esetében javasolt az immunrendszer erősítése, főleg azoknál, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, vagy valamilyen okból legyengült az immunrendszerük: pl. krónikus betegségek, időskor, sugárkezelés, kemoterápia, stb.

Az az állítás tehát, hogy az erős immunrendszer veszélyeztető tényező lenne, egyszerűen badarság, éppen az ellenkezője igaz! Minél erősebb az immunrendszerünk, annál jobb eséllyel indulhatunk a vírussal szemben.

Kérdése van? Írjon e-mailt: info@drtihanyi.hu, vagy hívjon telefonon: 06 70 323-4456

Immunrendszer erősítő termékek

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!