A H1N1 influenza egyre csak terjed világszerte, számos eltérő információ jelenik meg nap, mint nap a médiában. Próbáljuk meg összeszedni azt, amit biztosan tudunk.

1, Milyen H1N1 oltóanyagok vannak forgalomban jelenleg Európában?

Hivatalosan 4 oltóanyag van forgalomban az Európai Unió területén:

- Focetria (Novartis)
- Pandemrix (GlaxoSmithKline)
- Celvapan (Baxter)
- Fluval P (Omninvest)

2, Mit tartalmaznak ezek a vakcinák?

Mindegyik pandémiás H1N1 oltás alapja az A/California/9/2007/H1N1 nevű vírus. A vakcina gyártói jellemzően azzal a technológiával gyártják oltóanyagaikat, melyet a szezonális influenza elleni vakcina gyártása során is alkalmaznak. Az egyes oltóanyagok összetétele azonban eltérő, ennek fő oka, hogy az egyes gyártók nem azonos módon szaporítják a vakcinában található vírusokat, más antigéneket és hatásfokozókat használnak.

Az egyes gyártók által készített vakcinák összetétele, legfontosabb jellemzői az alábbi két táblázatban olvashatók.

Táblázat 1 - Táblázat 1

Táblázat 2 - Táblázat 2

3, Mik azok a hatásfokozók és miért használják őket a pandémiás oltóanyagokban?

Bizonyos oltóanyagok tartalmaznak olyan anyagokat, melyek erősítik az immunválaszt, ezek a hatásfokozók. Legfőbb feladatuk, hogy növeljék az oltóanyag hatásosságát.

Az Omninvest által használt timsó bázisú hatásfokozót 60 éve használják vakcina gyártáshoz. A szkvalén bázisú hatásfokozót az utóbbi években kezdték el alkalmazni (1997-óta), a Novartis a szezonális influenza elleni oltásában alkalmazta, csak Európában kb. 45 millióan kaptak már ilyen vakcinát. A szkvalén egyébként a halolajból származik. A GlaxoSmithKline pedig alpha-tokoferolt (E-vitamin) adott hatásfokozóként a pandémiás vakcinájához.

4, Mi az a tiomerzál és mit keres az oltóanyagban?

A tiomerzált a vakcina gyártásának kezdeti fázisában használják, ez egy antimikrobiális, természetes higany vegyület, egyik fő feladata a tartósítás. A tiomerzál védi meg az oltóanyagot a fertőzésektől.

5, Biztonságos a tiomerzál használata?

A tiomerzál kis dózisú felhasználása egyértelműen biztonságos és fontos szerepet tölt be az oltóanyag sterilitásának megtartásában. A higany egyébként más formában megtalálható a halban és a tengergyümölcseiben. A tiomerzál allergiás reakciót válthat ki az esetek kis százalékában, azonban ezek az allergiás reakciók többnyire csak a bőrön jelentkeznek. A tiomerzálra allergiások 90%-ánál egyébként az allergiás reakció elmarad. Ez a mellékhatás tehát nagyon ritka, és a tiomerzált tartalmazó vakcina a vegyületre érzékenyeknél sem jelent kontra indikációt (ellenjavallatot).

6, Miért tartalmaz a GSK oltóanyaga E-vitamint?

Az E-vitamin vagy alpha-tokoferol egy zsírban oldódó antioxidáns vitamin, mely fokozza az oltás hatásosságát (ezt korábbi állatkísérletek és humán kísérletek is bizonyítják).

7, Mennyire hatásos a pandémiás vakcina, a szezonális influenzához hasonlóan meg kell ismételni minden évben?

Úgy tűnik, hogy ezzel a típusú influenza törzzsel az emberiség többsége még nem találkozott. A jelenlegi járvány során varhatóan nagyon sokan fognak valamilyen formában ezzel a vírussal találkozni (oltás vagy influenza formájában), egy idő után azonban várhatóan a vírus mutálódni fog, tehát szerkezete, tulajdonságai megváltoznak. Ebben az esetben szükség lehet új oltóanyagra.

8, Mennyire biztonságosak a jelenlegi H1N1 pandémiás vakcinák?

Az elmúlt 60 év tapasztalatai alapján a szezonális influenza oltóanyagok biztonságosnak bizonyultak minden korcsoportban. Úgy tűnik, a H1N1 vakcina a szezonális influenza vakcinákhoz hasonlóan biztonságos, mivel az összes gyártó ugyan azt a technológiát használja, mint a korábbi, szezonális oltóanyagoknál.

Egyelőre nincs pontos adat a vakcinák hatásosságának tekintetében az alábbi csoportokban: terhes nők, krónikus és immunhiányos betegek.

9, Mik lehetnek a H1N1 vakcinák mellékhatásai?

A H1N1 vakcinák mellékhatásai nagyjából azonosak a szezonális influenza elleni oltások mellékhatásaival. A leggyakoribb tünetek: láz-hőemelkedés, végtag fájdalom, fáradtság, érzékeny terület az oltás beadásának helyén.
Komolyabb mellékhatások azoknál fordulhatnak elő, akik érzékenyek a tojásfehérjére.

10, A szezonális influenza elleni vakcina védelmet jelenthet a H1N1 vírussal szemben?

Nem, mivel a vírusok szerkezete jelentősen eltér.

11, Érdemes-e beadatni a szezonális oltást a H1N1 oltás mellett?

Érdemes, mivel a H1N1 vakcina nem nyújt védelmet a szezonális influenzával szemben.

12, Beadható a két vakcina egyszerre?

A pontos kutatások még folynak ebben a témában, de úgy tűnik, nem jelent nagyobb kockázatot a 2 vakcina egyszerre történő beadása.

13, Igaz-e, hogy a szezonális influenza elleni vakcina beadása növeli a H1N1 vírus fertőzés esélyét?

Egy kanadai tanulmány szerint igen, de ezt más tanulmányok nem erősítették meg.

14, Hatással lesz a H1N1 oltási kampány a járványra?

A H1N1 oltási kampány a leghatékonyabb módszere a pandémiás járvány megállításának és kordában tartásának. Az oltóanyagok révén kevesebben fognak világszerte megbetegedni a H1N1 vírustól, és ennek következtében kevesebben is fognak meghalni a járványban. A H1N1 influenza tünetei hasonlóak a szezonális influenzás megbetegedés tüneteihez, azonban több esetben tapasztalható malignusabb lefolyás, és több a haláleset.

Ahhoz, hogy a H1N1 vírus eltűnjön, nagyon sok embert kell beoltani. Jelenleg úgy tűnik, hogy több országban megállíthatatlan a járvány, mivel nem áll rendelkezésre megfelelő számú oltóanyag. Jó példa erre az ukrajnai eset.

Magyarország jelenleg a világon az egyik legjobb helyzetben van a H1N1 járvány tekintetében, hiszen nagyon sok vakcina áll az emberek rendelkezésére, ha a következő napokban sikerül a lakosság legnagyobb részét beoltani, akkor a H1N1 járvány elmaradhat hazánkban.

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/terkep.jpg


15, Kik a legveszélyeztetettebb csoportok?

Elsősorban a cukorbetegek, tüdőbetegek, szív és érrendszeri betegségben szenvedők, az asztmások, az extrémen elhízott személyek és a mozgássérültek. Veszélyeztetettek továbbá a terhes nők és a fiatal gyermekek.

16, Miért tartoznak a terhes nők a veszélyeztetett csoportba?

Az a terhes nő, aki megfertőződik a H1N1 vírussal, 4-szer vagy 5-ször nagyobb eséllyel válik súlyos, kórházi kezelésre szoruló beteggé, mint más felnőtt.

17, Miért fontos a terhes nők immunizálása?

Azért, mert a vakcina nem csak a leendő kismamának, hanem az újszülöttnek is védelmet nyújt.

18, Biztonságos a H1N1 vakcina beadása a terhes nőnek és gyermekének?

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik: igen.

19, Szoptató anya kaphat-e szezonális és/vagy H1N1 elleni oltást?

Mindkét vakcina adható szoptató anyáknak. Az anya védelme ráadásul védelmet jelenthet a gyermek számára is.

20, A hatásfokozó vakcinák alkalmazása biztonságos terhes nők esetében?

Úgy tűnik, a hatásfokozót tartalmazó vakcinák ugyan olyan biztonságosak, mint azok az oltóanyagok, melyek nem tartalmaznak hatásfokozót. A hatásfokozó révén az immunitás tovább tart.

21, A tiomerzál biztonságos a terhes anyák és magzatuk szempontjából?

Nincs olyan tanulmány, mely szerint a tiomerzál hatással lehet a terhes nő vagy a magzat egészségére.

Forrás: European Comission - Public Health

http://ec.europa.eu/health/ph_threats/com/Influenza/h1n1_en.htm

Mivel a vakcinák sem nyújtanak 100%-os védelmet az influenza vírussal szemben, ezért rendkívül fontos az immunrendszer erősítése, különösen azoknak, akik valamelyik rizikócsoportba tartoznak.

Kérdése van? Írjon e-mailt: [email]info@drtihanyi.hu[/email], vagy hívjon telefonon: 06 70 323-4456

Immunrendszer erősítő csomagok - Immunrendszer erősítő csomag

Colostrum - Colostrum

Super Colostrum - Super Colostrum

Cranberry, tőzegáfonya - Cranberry, tőzegáfonya

Webáruház - Webáruház
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!