Kutatók legfrissebb vizsgálatai azt mutatták, hogy a rendszeres brokkoli és banán fogyasztás csökkentheti a Crohn betegség fellángoló szakaszait. A Crohn betegség világszerte milliók életét keseríti meg.

A Crohn betegség az emésztőrendszer krónikus, gyulladásos állapota, mely hasmenést és gyomorpanaszokat, görcsöket okozhat. Súlyosabb esetekben sipolyok is képződhetnek a bélkacsok között, ami gyakran kiterjedt, bonyolult műtétekkel oldható csak meg, és gyakran a megoldás is ideiglenesnek bizonyul.

A Crohn betegség előfordulási gyakorisága világszerte folyamatosan nő, főleg a fejlett országokban, ahol az ételek rost tartalma alacsony, és magas a feldolgozott táplálékok aránya.

A liverpooli egyetem kutatói különböző vízoldékony növényi rostok Crohn betegségre gyakorolt hatását vizsgálták. Azt találták, hogy a brokkoli és banán rostjai képesek voltak nagymértékben megakadályozni az E.coli baktérium bejutását az emésztőrendszer sejtjeibe. Ennek mértéke 45 és 82% között volt.

{$up_uri}brokkoli.jpg


Az alma és póréhagyma rostjai nem mutattak ilyen hatást, míg a zsír emulgeálószerek növelték az E.coli baktérium bejutását a sejtekbe.

{$up_uri}banana.jpg


A Crohn betegség vonatkozásában a fertőzéses eredet lehetősége időről időre előkerül. Amióta tudjuk, hogy a gyomorfekély legfőbb oka a helicobacter pylori baktérium, azóta a kutatók már nem vetik el ezt a lehetőséget olyan kategorikusan, mint régebben. Itt a potenciális jelölt az E. coli lehet, ami normálisan nincs jelen a vékonybélben, de számtalan kóros állapot kiválthatja megjelenését. Azon kívül ma már az is világos, hogy szemben a régi nézetekkel, a Crohn betegség nem csak a vékonybeleket, hanem a vastagbelet is érinti, ott pedig coli baktérium kilószámra fordul elő.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!