Magyarországon kb. 12-13 000 Crohn beteg van. Az első tünetek általában már fiatal korban jelentkeznek.

A Crohn betegség egy tipikus krónikus betegség, melyben a jó ér rossz periódusok váltakoznak.

A Crohn betegség tulajdonképpen az emésztőrendszer ismeretlen eredetű, gyulladásos betegsége, mely sokszor a bélfal minden rétegét érinti, sőt a gyomor és bélrendszer bármely területére is kiterjedhet. A betegség általában fokozatosan, lassan alakul ki, de tartós panaszokat okoz. Nevét Burill Crohn amerikai orvosról kapta.

A Crohn betegség leggyakoribb klinikai megjelenési formái:

- gyulladásos típus
- sipolyozó típus
- szűkülettel járó

Sajnos ezek a formák átmehetnek egymásba. Sok betegen történt megfigyelés alapján a gyulladásos forma egy kb. 20 éves periódus alatt 70%-ban sipolyokkal szövődött, penetráló formába megy át, 18%-ban pedig szűkülettel szövődött formává alakul, ami műtéti vagy endoszkópos beavatkozást igényel. A Crohn betegek 75%-a életében legalább egy műtéten esik át, és az operált betegek mintegy 50%-ára még újabb műtétek várnak.

A leggyakoribb első megjelenési forma a gyulladásos típus. A betegség az emésztőrendszeren kívül más szervrendszereket is érinthet. Az utóbbi évtizedekben a fejlődő országokban, és nyugaton is egyre gyakoribbá vált. A betegség természetes lefolyását nem ismerjük, hiszen az első tünetek megjelenésétől kezdve a betegek gyógyszeres terápiára szorulnak.

A Crohn betegség legfőbb tünetei:

- gyulladásos típus: gyakori hasmenés, mely lehet véres vagy nyákos, hasi fájdalom, fogyás, láz, visszatérő láz
- sipolyozó típus: végbél környékén tályogok, sipolyok
- szűkülettel járó típus: fokozódó, görcsös hasi fájdalom

További tünetek lehetnek:

- puffadás
- hányinger
- hányás
- magas fehérvérsejt szám
- vérszegénység
- étvágytalanság

Mik a Crohn betegség valódi oka?

A betegség pontos okai ma még nem ismertek, azonban vannak olyan tényezők, melyek egyértelműen növelik a kialakulás valószínűségét:

- genetikai tényezők
- pszichés tényezők (a stressz ronthatja az állapotot)
- bizonyos fertőzések
- étkezési szokások
- gyógyszerek, antibiotikumok
- dohányzás: kifejezetten káros ebben a betegségben
- immunrendszeri zavarok (túlműködő vagy éppen legyengült immunrendszer)

A betegségnek tehát nagyon fontos tulajdonsága a remissziók (javuló állapot) és a relapszusok (romló állapot) váltakozása.

Ennek megfelelően a Crohn beteg étrendjét is az aktuális állapota határozza meg. A romló állapotban a legfontosabb a megfelelő mennyiségű só és folyadékpótlás.

Olyan étrendet kell alkalmazni, mely nem irritálja, hanem megnyugtatja a bélrendszert. A Crohn betegek étrendjében kerülni kell a rostokat, főleg a durva rostokat, a nehéz, zsíros ételeket, és a tejtermékeket. Ez a rosszabb periódusokban kifejezetten fontos!

A fehérje bevitel meghaladhatja a normális mennyiséget (1g/tskg), azonban jó minőségű fehérjéket kell fogyasztani, könnyen emészthető formában és a táplálék-kiegészítők vonatkozásában is erre kell figyelni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!