Idén sokan vannak, szokatlanul sokan. Valóban csak kellemetlen dologról vagy annál azért többről van szó? Ehhez kicsit utazzunk vissza az időben. Magyarországon az első világháború után még évente kb. százezer maláriás esetet regisztráltak.

1927-ben és 1928-ban azonban irgalmatlan kampányt indítottak a betegséget okozó szúnyogok ellen. Az élő vizeket, pocsolyákat olajjal permetezték be, a kutakat szigorúan fedővel záratták le (súlyos büntetést vont maga után a fedetlen kút) és  egy évtizeden belül a maláriás megbetegedések száma nullára csökkent. Így volt ez sokáig, mert évente ugyan néhány eset előfordult, de ezek mindig behurcolt esetek voltak (afrikai diákok, egzotikus utazások résztvevői). Csakhogy közben a maláriát terjesztő szúnyogok újra megjelentek a Balkán-félszigeten és újra fertőzéseket okoztak.
 
Hazánk klímája megváltozott, a felmelegedés nyilvánvaló. A betegséget okozó szúnyog fajok jól megélnének a jelenlegi klímánkon. És már közel vannak.

Három éve déli megyéinkben megjelentek a tigrisszúnyogok, amik akár egy cm-re is megnőnek,  hátukon fekete-fehér csíkokkal. Ezek okozzák a nyugat nílusi lázat és a sárgalázat is. A nyugat nílusi láz vírus okozta agyvelőgyulladás, ami embert és lovat egyaránt megtámadhat. „Ugyan már…” - mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy keleti megyéinkben a lakosság egy tizede már megfertőződött ezzel a betegséggel, csak tünetmentesen átvészelte vagy volt egy rövidebb-hosszabb lázzal és fejfájással járó rosszulléte, ami spontán gyógyult. Persze nem mindenki ilyen szerencsés. Akinél a betegség kialakult, azt bizony nagyon súlyos agyvelőgyulladással kezelték. Jó hír, hogy van ellene hatásos oltóanyag (USA), de eddig csak a versenylovak kaptak belőle! 

De ez a szúnyog jó nagy, könnyű kirekeszteni a lakásból, nem fér át a szúnyoghálón. Képes azonban ez a szúnyog egy elképesztő parazita, a szívféreg (dirofiláriosis) hordozására is. A kutyákban ez a féreg biztosan halálos, mert a szívükben kifejlődve őket elpusztítja. Emberben erre nem képes, de megtévesztő módon utánozhatja a tüdőrák tüneteit (köhögés, vérköpés,  gócos elváltozások a tüdőben). Szerencsére ez sem túl gyakori, emberben inkább a bőrférgességet okozza (ez jól kezelhető és könnyen észrevehető).  

Sajnos a sokkal kisebb és ezért veszélyesebb gyötrő szúnyogok is képesek terjeszteni ezt a betegséget. De az igazi veszély hordozói a lepkeszúnyogok. Gyakorlatilag az utóbbi években egész Magyarország területét ellepték és olyan kicsik, hogy könnyen átférnek a szúnyogháló résein. Ez hordozza magában a nápolyi láz vírusát, valamint egy parazitát, ami a bőr leishmaniázisát okozza. A bőr fertőzése hónapokkal-évekkel később mutatkozhat nem gyógyuló sebek formájában, magas lázzal. Szerencsére gyógyítható. A féreg a bőrön kívül máshol is megtelepedhet és ott szinte kiirthatatlan. Legutóbb Angliában számoltak be olyan vakságról, amit ez a féreg okozott egy zakünthoszi nyaralás örök emlékeként egy embernek és a legkorszerűbb kezeléssel sem tudták a retinában élősködő parazitát kiirtani. Megjegyzem, Zakünthosz Ithakával majdnem határos, és az Iliász és az Odüsszeia szerzője, Homérosz is fiatal korában vakult meg és műveiből látszik, jól ismerte ezt a vidéket. A feltételezés, hogy Homérosz vakságát ez a betegség okozta volna, nem bizonyítható, de nem is zárható ki.
  
Mit tehetünk?

Az első és legfontosabb lépés az évi rendszerességgel végrehajtandó alapos szúnyogirtás, nem csak a Balaton mellett! Ezt akár tíz hullámban is meg kell tenni és ezen nem szabad spórolni, mert ez a spórolás még nagyon sokba kerülhet.

Az esővizes ciszternánkat, hordókat, mindig fedjük le, és cseppentsük pár csepp olajat a tartájba (ez lehet étolaj is!). Ezáltal a szúnyoglárvák a vízben megfulladnak és nem képesek kikelni.

A lakásokat védjük szúnyoghálóval. Mint láttuk, a lepkeszúnyognak ez nem akadály, de ha a szúnyogháló rovarirtóval impregnált, akkor már hatékonyan véd.

Sokan nem szeretik a légkondicionálókat, így a szúnyogok sem. Bizony, a forró, nyári napokon a klíma használata is hatékonyan véd a szúnyogokkal szemben.

A lakásokban használjunk szúnyogriasztót, főleg a gyermekszobákban, mert a lepkeszúnyog főként a 6 év alatti gyermekekre veszélyes. A csípése nem fáj, a rovart a repülése közben nem is lehet hallani, azt gondoljuk minden rendben, pedig koránt sincs így.
  
Az elektromos szúnyogriasztók is jók, a fokhagyma illatát sem kedvelik ezek a vérszívók. Aki teheti egyen fokhagymát, mert a bőrön keresztül történő kipárolgása révén, a fokhagyma szaga elriasztja őket. Nem szeretik a szegfűszeg és a citrom illatát sem. 

A csípésre helyezett, szétrágott petrezselyem pép a viszketést és a fájdalmat gyorsan szűnteti. Az izzadt test szagát ezek a vérszívók nagyon kedvelik, tehát a melegben többször zuhanyozzunk és használjunk folyékony szappant is bőven ilyenkor.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!