A cseresznye és meggy olyan drasztikus mértékben csökkentheti a krónikus gyulladásokat a szervezetben, hogy ténylegesen enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

Ehhez a hatáshoz nincs is szükség kimondottan erős kivonatra, a fent említett gyümölcsök porított formájával is drámai hatás érhető el. Egy korábbi, egereken végzett tanulmányban a cseresznye és meggy por fogyasztása szignifikáns változást idézett elő a gyulladást szabályozó génekben.

A cseresznye és meggy arról is közismert, hogy segít visszafordítani a köszvényt – melyet a húgysav túlzott mértékű felhalmozódása okoz a szervezetben. 

Mint minden sötét színű gyümölcs, a meggy és cseresznye is igen gazdag antioxidánsokban és más fitokemikéliákban, melyek számos módon segítik elő a szervezet egészséget. 

Bár a cseresznyét talán kellemesebb fogyasztani édes íze miatt, a savanykás meggy még hatékonyabb gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A gyulladás (és ízületi gyulladás) elleni hatása mellett segít a köszvény elleni küzdelemben, csökkenti a testzsírt és a koleszterinszintet. 

Mindemellett néhány meggyfajta olyan mennyiségű melatonin hormont tartalmaz, amely ténylegesen segít az elalvásban. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!