A Rochester Egyetem (New York, USA) kutatói arra a kérdésre kerestek választ tanulmányukban, hogy vajon van-e összefüggés a szervezetben található D vitamin szint és a szív-, és érrendszeri eredetű halálozás között? Több, mint 15 000 alanyt vizsgáltak.

Korábban már több tanulmány utalt arra a következtetésre, hogy kapcsolat lehet az alacsony D vitamin szint és a szív-, és érrendszeri betegségek rizikófaktorai között. Olyan rizikófaktorok, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a II-es típusú cukorbetegség, a krónikus vese betegség és szívbetegség, mind-mind nagyobb eséllyel alakulhatnak ki azoknál, akiknek szervezetében a 25(OH)D szintje alacsonyabb. Ezek a tanulmányok ráadásul azt pedzegették, hogy valamilyen kapcsolat lehet a D vitamin szint és az infarktus között is.

Mivel korunk népbetegségének számítanak a különböző szív-, és érrendszeri megbetegedések (infarktus, stroke, szívelégtelenség, koszorúér rendellenesség), ezért különösen fontos pontos képet kapnunk azokról a tényezőkről, melyek hatással lehetnek ezen súlyos betegségek kialakulására.

A szervezetünkben található D vitamin alacsony szintje hatással lehet az ún. renin-angiotenzin rendszerre (mely befolyásolja vérnyomásunkat mind rövid, mind pedig hosszabb távon) és az alábbi jelenségeket okozhatja: krónikus gyulladás, trombózis, hatással lehet a kalcium csatorna transzportra, valamint mellékpajzsmirigy túlműködést is okozhat. Az emelkedett mellékpajzsmirigy hormon szint pedig időseknél növeli a szív-, és érrendszeri betegségek halálozását.

Ezek az okok játszhatnak főszerepet az alacsony D vitamin szint miatt tapasztalt magasabb halálozási arányban. Különösen igaz ez egyébként a sötét bőrű, afroamerikaiakra, akiknél a magasabb halálozás még szembetűnőbb. Az afroamerikai emberek szérum 25(OH)D szintje szignifikánsan alacsonyabb a fehér bőrű társaikéhoz képest. Ennek részben biológiai, részben pedig társadalmi és viselkedési okai vannak (kevesebb napsütés, kevesebb D vitamin tartalmú étel fogyasztás, kisebb jövedelem, stb.).

A Rochester Egyetem tanulmánya több szempontból is vizsgálta az alacsony D vitamin szint hatását a szív-, és érrendszeri események halálozására, és egyértelmű következtetés rajzolódott ki annak tekintetében, hogy az alacsony 25(OH)D szint egy önálló kardiovaszkuláris (szív-, és érrendszeri) rizikófaktor lehet. Bizonyos csoportoknál az alacsony D vitamin szint akár 40%-kal is megnövelheti a kardiovaszkuláris halálozás esélyét.

(Vitamin D, Race, and Cardiovascular Mortality: Findings from a National US Sample, Kevin Fischella, MD, MPH, Peter Franks, MD, Rochester, New York)

A terápiás következtetések levonása tehát nem halogatható. Mivel a szérum D3 vitamin szintje jól mérhető, ezáltal a veszélyeztetett egyének csoportja pontosan meghatározható.

Ma már kaphatóak valódi D3 vitamin készítmények, tehát nem a D3 vitamin elő anyagait tartalmazók, amik a szervezetben csak több lépcsőben, napsugárzás hatására, majd a vesében és a májban lezajló hidroxilációs folyamatok után válnak csak hatékonnyá.

Mivel a hagyományos rizikó faktorok a kardiovaszkuláris betegségeknek csak mintegy 50%-át magyarázzák (hipertónia, magas koleszterin, triglicerid, dohányzás, cukorbetegség), ezért különös jelentősége van minden olyan megfigyelésnek, ami újabb rizikó faktorok azonosítását célozza, mivel még mindig a szív-, és érrendszeri megbetegedések szedik a legtöbb áldozatot az iparilag legfejlettebb országokban.

ULTRA D (D3 VITAMIN)

http://www.drtihanyi.hu/uploads/djpg.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!