Egyre több kutató veszi célkeresztbe a D3 vitamint, az utóbbi 1-2 évben meghökkentő dolgok derültek ki róla.

A kaliforniai egyetem kutatói 2007-ben igazolták, hogy a magasabb 25(OH)D szint a vérben csökkenti a gyomorrák rizikóját. A 34 ng/ml feletti vérszint felére csökkenti a gyomorrák kialakulásának esélyét.

Szervezetünk azért nem jut megfelelő mennyiségű hasznos D-vitaminhoz, mert keveset ér bennünket a napsugárzás, valamint a legtöbb multivitamin készítmény is a napi javasolt minimum dózis töredékét tartalmazza csupán. Miközben világszerte évente egymillió új esetet diagnosztizálnak, és több százezren halnak bele az emésztőrendszert érintő rákos betegségekbe.

A krónikus D3 vitamin hiány a Föld lakosságának több, mint 90%-át érinti, nyugodtan állíthatjuk, hogy Magyarországon is szinte mindenki D3 hormon hiányban szenved. Ennek az állapotnak pedig súlyos következményei vannak. A legújabb kutatások szerint ezek: csontritkulás, néhány rák típus, autoimmun betegségek, fertőzések, keringési betegségek, I-es típusú cukorbetegség.

Nyáron a napsugárzás révén lehetőségünk van a szükséges D3 vitamin „megszerzésére”, a többi hónapokban erre esélyünk sincs!

D3 vitamin és az influenza

1981-ben R. Edgar Home-Simpsom azt feltételezte, hogy az influenza vírus szezonalitása kapcsolatban van a napsugárzással. A napsugárzás pedig a D3 hormon révén komoly hatással van az immunrendszer védekező képességére. A D3 vitamin egy immunrendszer stimuláló vegyület, mely csökkenti a gyulladást okozó citokinek mennyiségét, és növeli a makforágok teljesítményét. A makrofágok (nagy, egymagvú falósejtek) képesek a szervezetbe kerülő idegen anyagok bekebelezésére. A legfontosabb azonban az, hogy a D3 drámaian képes stimulálni az antimikrobiális peptidek működését, melyek a neutrofilekben, monocitákban, természetes ölő sejtekben, epiteliális sejtekben találhatók, ezáltal fontos szerepe van a tüdő fertőzéseinek megakadályozásában.

A következő ábrán az látszik, hogy a tanulmányban résztvevő 104 emberből hányan produkáltak influenzás tüneteket a vérükben lévő D3 vitamin szint vonatkozásában.
 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/dinfl2.jpg

 


Vérünk 25(OH)D szintje az évszakok tekintetében jelentős eltérést mutat a napsugárzás miatt.

 

 

 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/dver2.jpg

 


Jól látszik, hogy már napi 800 egység D3 vitamin elfogyasztása is azt eredményezte, hogy a téli influenzás fertőzések száma töredékére csökkent. A napi 2000 egység elfogyasztása mellet pedig egész évben csupán 1 ember produkált influenzára utaló tüneteket.

Haditengerészet és az influenza

1919-ben haditengerészekkel végeztek egy olyan kísérletet, amit ma már biztosan nem lehetne legális körülmények között elvégezni. A tanulmányt a U.S. Public Health Service 6 munkatársa készített. Kitalálták, hogy megfertőznek 100 önkéntest a haditengerészet kötelékéből. Olyan önkénteseket válogattak, akik az előző évben nem kapták el az influenzát, és influenzához hasonló tüneteket sem produkáltak korábban. Ezt követően a szerzők olyan betegeket kerestek, akik influenzafertőzésben szenvedtek. Szándékosan olyan betegeket válogattak össze, akik az influenza korai, leginkább fertőző szakaszában voltak, a betegek között volt, aki 1 napja, 2 napja, 3 napja, stb. kapta el az influenzát. Ezt követően összegyűjtöttek különböző orrból, torokból és szájból származó váladékot, nyákot és összemixelték őket. Ezt a rendkívül gusztusos (vizuális típusok hátrányban!) elegyet aztán befújták az önkéntesek szájába, orrába és szemébe. Majd vártak. Eltelt 10 nap és senki nem betegedett meg.

Ez még nem volt elég nekik, összegyűjtöttek 10 influenzás beteget, akik közvetlenül az önkéntesek arcába köhögtek. Az önkéntesek közül szintén senki nem lett beteg.

A 90 évvel ezelőtti vizsgálat nem tekinthető egy megfelelő kísérletnek, sok kérdés felmerül a study kapcsán. Talán az összes önkéntes korábban már találkozott a vírussal, talán mindannyian korábban immunizálódtak a fertőzéssel szemben. Talán az influenzás betegek nem fertőztek kellően. Mivel nem készültek laboratóriumi vizsgálatok, talán a betegek nem is influenzásak voltak. Vagy az is lehet, hogy a haditengerészet önkéntesei a napsugárzás hatására kellő mennyiségű D3 vitaminnal rendelkeztek szervezetükben és ez védte meg őket a fertőzéstől.

A kérdés azonban kellően felcsigázta a kutatókat, akik évekkel ezelőtt elkezdték kutatni a D3 vitamin és az immunrendszer kapcsolatát. Azóta az eredmények folyamatosan igazolják a D3 immunrendszerre gyakorolt jótékony hatását. Ennek fontossága mára annyira egyértelműnek látszik, hogy a D3 vitamin csontvédő hatása, melyet korábban a legfontosabb hatásának véltünk, már csak egy és még csak nem is a legfontosabb egészségünk védelme szempontjából. Mégis van új a Nap alatt.

 

 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!