Néhány gondolat a rettegett E számokról. Ma már minden kicsit is tudatos vásárló, amikor élelmiszert vagy  étrend-kiegészítőt vásárol, akkor árgus szemekkel figyel arra, hogy a termék tartalmaz-e és ha igen, hányféle E betűvel kezdődő számot. Ha sok van a termékben, akkor inkább a polcon hagyja. Az esetek többségében ez jó stratégia, de néha nagyon félrevezető lehet.

Vannak teljesen ártalmatlan E számok, amik miatt nagyon kár egy jó minőségű terméket a polcon hagyni. Nézzünk meg néhányat közülük.

E330. Ez bizony nem más, mint a közönséges citromsav.

A fehér borokat (de a vöröset is) kénezni kell, mert különben megromlanak. Ehhez szulfitokat használnak, melyek mennyisége szigorúan szabályozott literenként és ezek a szulfitok  az E 220-228 közti számokkal vannak feltüntetve.
 
A foszforsav az E338, ami nem káros, csak ha nagy mennyiségben, grammos dózisban kerül be a szervezetünkbe.

Külön E szám jelöli az aszkorbinsavat (C-vitamin, E300) és az egyszerű zsírsavakat (pl. palmitinsav), amik pl. egy tabletta összeállításához nélkülözhetetlenek. Van E száma a kurkumának (E100), a klorofilloknak (E140), a luteinnek, a tejsavnak (E270), a különböző cellulózoknak, stb.
Az „E hisztéria” kordában tartása elemi érdekünk.

Vannak valóban veszélye E számok is, na ezeknek a feltűntetése valóban fontos lenne, de jelenlegi gyakorlatunkkal kiöntjük a fürdővízzel a gyermeket is.

Néhány valóban veszélyes E-t nézzünk meg a továbbiakban

E210-213: benzoesav, nátrium benzoát, kálium benzoát, kalcium benzoát

E214-219 PHB észterek

E320 butil-hydroxi-anizol (BHA)

E321 butilált-hidroxi-toluén (BHT)

Ezekre valóban figyelni kell.
 
Figyeljünk oda a glutamátra, mert valóban erőteljes ízfokozó, de aki kínai étteremben evett már és a vacsora közepén úgy érezte, hogy szétrobban a feje, kivörösödött, na, akkor biztos lehet benne, hogy sok glutamátot evett, amivel az ötödik ízt (umami) lehet az ételnek kölcsönözni. Ha rá ivott egy kis alkoholt, a hatás még durvább lehetett.

Tehát nem jó stratégia az, hogy minden E szám rossz.

Nem tudom megállni, hogy a húsipar szent tehenéről, a nitrites pácokról ne szóljak. Kétségtelen , hogy alkalmazásuk mellet a botulizmus eltűnt és más húsmérgezéssel kapcsolatos betegségek is visszaszorultak, de ennek az áraként a gyermekkori leukémiák száma meghétszereződött, a hasnyálmirigyrák gyakorisága kb. hetven! (nem tévedés) -szeresére nőtt, amint erről kitűnő könyvében Magyarországon először Frühwald Ferenc számolt be. A pontos hivatkozások a Cancer Research 1982, ill. az Univ. Hawaii Res. 2005. könyvében pontosan megtalálhatók.  Ez a szép piros sonkák, virslik és hot- dogok ára.

Már csak ezért is célszerű a vegetarianizmus, mert a húsipar ezektől a nitritektől soha nem fog megválni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!