Ahogy a hőmérséklet emelkedik odakinn, a „kockalakók” többsége elkezd álmodozni az egzotikus, homokos tengerpartról. Mások a fürdőruha miatt aggódnak és azt mérlegelik, hogyan tudnának még pár kilót leadni a strandszezonig. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk azzal, milyen kedvező hatással lehet a nyári időszak szervezetünkre. Nézzük meg, milyen természetes módja ismert annak, hogy egészségesek maradjunk a nyár folyamán is és feltöltsük kimerülőben lévő D-vitamin raktárainkat.

D-vitamin

A legtöbb ember már halott a D-vitaminról, de nem mindenki van tisztában azzal, mennyire fontos szervezetünk egészsége szempontjából. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a táplálékból, így fontos szerepet tölt be az erős és egészséges csontok kialakításában. Korábbi kutatások arról számoltak be, hogy a D-vitamin csökkenti bizonyos ráktípusok, a magas vérnyomás, cukorbetegség, szklerózis multiplex és más krónikus betegségek előfordulását. Az átlagos magyar táplálkozás nem sok D-vitamint tartalmaz, önmagában étkezéssel nem is igen lehet a megfelelő D-vitamin szintet biztosítani. 

Nyáron azonban könnyedén hozzájuthatunk a szükséges mennyiségű D-vitaminhoz, ha kellő időt töltünk a napon. A mérsékelt napozás tehát nem csak egyszerűen kellemes dolog, hanem nagyon egészséges is. 20 perc napozással, heti 2-3 alkalommal biztosíthatjuk szervezetünk számára a megfelelő D-vitamin mennyiséget. Ez tehát nem ezt jelenti, hogy feküdjünk ki a napra és süljünk rák vörösre, azonban figyeljünk arra is, hogy a ruhánkon nem hatolnak át a Nap sugarai, így hiába „napozunk” akár órákon át is, ha be vagyunk bugyolálva. Természetesen kerüljük el azokat az időszakokat, amikor az UV-sugárzás nagyon magas, hiszen azzal többet ártunk szervezetünknek, mint amennyi hasznunk származik a D-vitaminból. Tartsuk szem előtt Paracelsus mondását: „A nap jó is, meg nem is…”(Die Sonne ist gut, ist auch nicht gut).

Halolaj

A halolaj amellett, hogy javítja az agy, a szív, valamint az erek működését, megóv minket a leégéstől is. Korábbi kutatás bizonyította, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak halolajat, nehezebben égnek le a napon. Természetesen itt sem arról van szó, hogy egy kis halolaj bevételével máris órákat tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk, de normális kereteken belül, igen jó védelmet élvezhetünk a halolaj segítségével. Kapcsolat figyelhető meg a rendszeres halolaj fogyasztás és a rosszindulatú bőrrákok előfordulás valószínűségének csökkenése között is. Szemünket is védi a napfény káros hatásaitól (Hemingway: Öreg halász és a tenger). 

Kókuszolaj

Nagyon fontos, hogy napozás közben kellő védelmet biztosítsunk bőrünknek. A legtöbb naptej tele van különböző mesterséges, mérgező anyagokkal. Kiváló alternatívát jelent ezért a természetes kókuszolaj, mely képes megszűrni a Napból érkező UV-sugarak 30%-át. Érdemes a kókuszolajat belsőleg és külsőleg is alkalmazni a megfelelő hatás érdekében. A kókuszolaj megfiatalítja és puhává varázsolja bőrünket, emellett erős gombaölő hatással is bír. A sós víz lemossa, ezért tenger mellett gyakran kell újra és újra a bőrt bekenni vele.

Olíva olaj

Kiváló bőrvédő. Sok görög szigeten a helybeliek csak ezzel kenik a bőrüket és nem is égnek le soha. Még jobb a hatása, ha belsőleg is fogyasztjuk az olíva olajat a nyári saláták elengedhetetlen részeként.

A víz

Nyáron minimum két liter kell, mert az ember „vízhűtéssel” működik, sőt, 37 C fok felett csak ezzel a módszerrel képes a testhőmérséklet emelkedését kivédeni. Ha valakinek melege van (szakad róla a víz) és mellette mégis nagyon melegnek érzi magát, az a hőguta biztos jele. A testhőmérséklet ilyenkor elérheti a 39C fokot is, ami nagy baj, a beteg aktív hűtését meg kell kezdeni, mert keringési rendszere hamarosan összeomolhat. Főleg az idősek, a szívbetegek, az elhízottak és a gyerekek veszélyeztetettek!      

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!