Az alábbi cikk jelent meg a mai napon az MTI közleményében:

A leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában, e körbe tartoznak továbbá a túl zsírosnak ítélt tejfölök, húsok, illetve húskészítmények.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található dokumentum szerint a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen. Például 14 éven aluliaknak csípős, erősen fűszeres vagy a nyálkahártyát erősen irritáló ételt nem lehet adni, s egymást követő kétszer tíz "élelmezési napon" belül egy ételsor csak egyszer fordulhat elő.

Paller Judit országos tiszti főorvos külön meghatározta a tejtermékekre, a sűrítésre és a zsiradék felhasználására, a magas zsírtartalmú nyersanyagokra, az ételek só- és cukortartalmára vonatkozó ajánlásait is.

A kerülendő élelmiszerek, élelmiszercsoportok körébe sorolta az ételport, a leveskockát, a sót tartalmazó ételízesítőt, a 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú húst, illetve a 20 százalék feletti zsírtartalmú húskészítményt, a sertés- és baromfizsírt, a 12 százaléknál magasabb zsírtartalmú tejfölt, valamint az alkoholt tartalmazó élelmiszereket.

Az ajánlás szerint édességet önálló fő- vagy kisétkezésként a közétkeztetésben nem lehet adni, leszámítva a legalább egyharmad rész gyümölcsöt, tejet vagy tejterméket tartalmazó készítményeket.

Italként kizárólag ivóvíz, tej, illetve kakaó (további cukrozás nélkül), valamint "világosra főzött tea" adható. Kerülendőek a koffeintartalmú vagy energiaitalok, a szénsavas vagy cukrozott üdítők, szörpök, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó vagy ötven százalék alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek.

A tiszti főorvos közétkeztetési ajánlásai a közoktatási intézményekre, az egészségügyi intézményekre, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó intézményekre vonatkoznak.

Paller Judit az ételek elkészítéséhez és felszolgálásához is tett ajánlásokat. Kitért arra: az élelmezésvezetőnek étlapot kell készítenie, amelyen egy adagra lebontva fel kell tüntetni az étkezések energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmát, s ezeket minden intézményben, a szülők által is jól látható helyen ki kell függeszteni.

A tiszti főorvos közétkeztetésre vonatkozó ajánlásainak érvényesülését a területileg illetékes megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve évente legalább egyszer ellenőrzi. A kibocsátott dokumentum alapján a közétkeztetést biztosító szolgáltatók önellenőrzéseket is kötelesek végezni.

bkdi \ bám

MTI 2011. augusztus 1., hétfő 14:00


A fenti közlemény alapvető fontosságú, hiszen Magyarországon is egyre nagyobb arányban fordulnak elő túlsúlyos vagy elhízott, illetve egészségtelenül táplálkozó gyermekek.

Az egészséges életmódot pedig gyermekkorban kell elkezdeni és a szülők felelőssége ezt megtanítani.

Ha sikerül gyermekünket már kiskorában rászoktatni arra, hogy pl. a szomjúságot tiszta vízzel kell oltani és nem édes, szirupos löttyökkel, melyek teljesen felesleges, plusz kalóriát zúdítanak szervezetünkre, már nagyon sokat tettünk egészségük érdekében.

A legtöbb szülő a csokoládét, cukrot, nyalókát és más édességet "jutalomként" adja gyermekének, ezzel azonban nem jót, hanem nagyon rosszat tesz neki. Legyen a desszert egy szép, piros alma vagy más gyümölcs, mely rengeteg értékes összetevőt tartalmaz!

Én szeméy szerint sem a tej, sem pedig a fekete tea fogyasztásával nem értek egyet. A tej alapvetően a csecsemő itala (és neki sem a tehéntej), a fekete teában található koffein pedig kifejezetten káros lehet a fejlődő szervezetre. A csontok erősítésének más, sokkal hatékonyabb módszerei is vannak, mint a tejtermékek, olyanok, amik nem tartalmaznak cukrot (pl. joghurtok), és telített zsírsavakat (tej).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!