Leginkább a trópusi övezetben élő őslakosságnál figyelték meg, hogy bizonyos földfajtákat étkezési célból elfogyasztanak.
Új Kaledóniában gazdag lakomák után az ott élők zöldes színű zsírkőből fogyasztanak keveset.
Jáva szigetén vöröses agyagot aszalnak a napon, amit azután megesznek.
De nem kell ilyen messzire utaznunk. A harmincéves háborúban a nagy ínség idején Lausitzban finom mészkőből sütöttek kenyeret, míg a Kyffhauser-hegy bányáiból nyert finom agyagot kenyérre kenve fogyasztották. Ez volt a kővaj (bizony pár száz évvel később a margarin-t is egy másik háborúnak, az első világháborúnak köszönhetjük, amikor Németországban súlyos vajhiány volt és ennek pótlására fejlesztették ki a margarint).
„Olajos gyökérrel zsúfolt, ehető föld” írta Weöres Sándor Mahruh veszése című fantasy eposzában.
A borászok sem létezhetnének bentonit nélkül, ami szintén egy földféleség, a huminsav tartalmú Humet-R is a nyomelemek gazdag tárháza (lényegében tőzeg).
A Montmorillonite agyag ásványi anyagokban nagyon gazdag (kalcium, kálium, vas, magnézium, mangán, nátrium, szilícium dioxid) vagyis mindazokat a fontos ionokat tartalmazza, amit a modern táplálkozás és konyhatechnika révén szinte teljesen száműztünk az étrendünkből.
Earth Essence Clay néven kerül forgalomba az ásványi anyagoknak ez a nagyon hatékony keveréke: https://webshop.drtihanyi.hu/id/00040_Earth_Essence_Powder_SoftPack_agyag
Az elfelejtett múlt sokszor meghökkentőbb, mint az, ami új és sokszor azt a tudást is elfelejtjük, amit nem kéne (pl. a római Colosseum is nagyrészt betonból készült, amit sikerült elfelejtenünk kb. 1800 évig. Kár volt!).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!