A sokszor elátkozott múlt évszázadban az emberek születéskor várható élettartama megduplázódott. (meghaladja a 67 évet!).

Vajon elképzelhető-e, hogy az előttünk álló évszázadban az emberiség képes lesz még egy duplázásra? Ma erre határozott nem a válasz, de vajon száz évvel ezelőtt mit válaszoltak volna egy ilyen kérdésre az akkori szakértők?

Természetesen a kérdést már nem tudjuk eldönteni, de azt ma is tudjuk, hogy új évezredünkben a halálesetek több mint hatvan százalékát már nem a fertőző betegségek okozzák, valamint azt is tudjuk, hogy a napjainkban elhunytak több mint fele betöltötte már a hatvanadik életévét.

A legfejlettebb országokban a születéskor várható élettartam meghaladja a 80 évet. Tekintsünk el a közgazdászok rettegésétől, én azon a véleményen vagyok, hogy igen is, a következő száz évben az emberiség ismét duplázhat.

Ma Magyarországon a születéskor várható élettartam 73,4 év. Az utóbbi 15 évben (ezt megelőző harminc év toporgás után) a várható élettartamunk 4,3 évvel megnövekedett!

Ennek a növekedésnek a felét elsősorban a szív és érrendszeri megbetegedésből következő halálozások csökkenése okozta!

1993-ban 15 ezren hunytak el szívinfarktusban, míg 2007-ben ez az érték 9000 főre csökkent. A fennmaradó plusz éveket az agyvérzések számának és a csecsemőhalandóság mértékének csökkenése eredményezte.

Tehát igen is, az egészségtudatos életmód (rendszeres, könnyű mozgás, növényi olajok a zsírok helyett a táplálkozásban, a jó minőségű táplálék kiegészítők - zöld italok, omega 3-6-9 zsírsavak, vitaminok, a dohányzás csökkentése, az alkohol fogyasztás mérséklése) még ha nem is általánosan elterjedt, mégis az össznépesség vonatkozásában már ilyen kézzel fogható eredményeket produkált.

Életmódot változtatni soha sem késő.

Óz, a nagy varázsló birodalmába eljutni „mindig a sárga úton, mindig a sárga téglán” haladva volt lehetséges. Én ezt most úgy módosítanám: mindig a zöld úton, mindig a zöld téglán!

http://www.drtihanyi.hu/uploads/greenway500.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!