A paradicsommag valóban védelmet nyújthat az infarktussal szemben?

A paradicsomról már számos tanulmányt írtam korábban, hiszen rengeteg értékes, természetes vegyületet tartalmaz. Ilyen pl. a likopin, ami a paradicsom színét adja.

Most azonban egy újabb rendkívül értékes tulajdonság derült ki a paradicsom magjáról. Úgy tűnik, megfelelő mennyiségben képes feloldani az erekben keletkező vérrögöket, ezáltal védhetnek az infarktussal és agyvérzéssel szemben is.

Ennek azért van most különösen jelentősége, hiszen a múlt héten zárult le egy rendkívül nagy tanulmány, amely kétség kívül állapította meg, hogy az aszpirin megelőző célú használata rendkívül káros, mivel sokszorosára növeli a gyomorvérzések kialakulásának esélyét. Más a helyzet azoknál, akik korábban már átestek pl. infarktuson, az ők esetében a kockázat mértéke nem éri el a várható előnyök mértékét.

A paradicsom az aszpirinnel szemben azonban biztosan nem okoz gyomorvérzést.

A paradicsom vérhígító hatása azonban csak 18 órán keresztül hat, míg az aszpirin hatása 10 napig is eltarthat. Ez azért nem hátrány, mert ha valaki megsérül, vagy gyorsan operálni kell nem mindegy, hogy mikor áll vissza a normális véralvadás.

Ezzel elkerülhető a jelentős vérveszteség.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/paradicsom.jpg


Mindkettő ugyanis a vérlemezkékre hat. Normális esetben a vérlemezkék teljesen simák, de ha gyulladás alakul ki az erekben (dohányzás, stressz, magas koleszterins, stb. hatására), a felszínük hegyessé válik (mármint az erek egyébként tükörsima felszíne), és ez adja meg a jelet a vérlemezkéknek az összecsapódáshoz, ami a vérrög képződés első lépése. Ezt követően a kezdetben tiszta vérlemezkékből álló trombus (fehér trombus) már lehetőséget teremt arra, hogy vörösvértestek, fehérvérsejtek, fibrin épüljön köré. Így kialakul a vérrög, ami ha pl. elzárja valamely szívkoszorúeret, akkor a szívizom bizonyos része nem kap oxigént és elhal (szívinfarktus). A folyamat néhány másodperc alatt végbemehet.

A felfedezés Asim Duttaroy professzor nevéhez fűződik, aki kifejezetten egy természetes vérrög képződést gátló vegyületet keresett, ezért szinte minden zöldséget és gyümölcsöt letesztelt. Ő talált rá arra a vegyületre, mely a paradicsomban természetesen van jelen.

Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a fokhagyma és a kendermag is.

Power Plants - Power Plants

Kendermag fehérje - Kendermag fehérje
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!