Azoknál az embereknél, akiknél a magas vérnyomás és más metabolikus faktorok, valamint az elhízás egyszerre vannak jelen, nagyobb valószínűséggel alakul ki szellemi hanyatlás, memóriavesztés és gondolkodásbeli zavarok.

Forrás: Neurology

A francia kutatók a résztvevők 31%-ánál tapasztaltak metabolikus abnormalitást, 9%-uknál elhízást és 38%-uknál túlsúlyt. Az 582 elhízott résztvevő közül 350 főnél a jelentős súlyfelesleghez társult metabolikus zavar.

Metabolikus zavarról akkor beszélünk, amikor a következő tényezők közül legalább kettő együttesen jelen van:

-    magas vérnyomás vagy magas vérnyomásra szedett gyógyszer
-    alacsony HDL-koleszterin
-    magas vércukorszint vagy diabéteszre szedett gyógyszer
-    magas trigliceridszint vagy koleszterincsökkentő gyógyszer szedése

Azoknál a résztvevőknél, akiknél az elhízás és a metabolikus abnormalitás egyszerre volt jelen, 22,5%-kal gyorsabban alakult ki szellemi hanyatlás a legkevésbé érintett csoporthoz képest.
Mindez azt bizonyítja, hogy idősebb korban különösen fontos az egészséges életmód kialakítása, az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás, melyek segítségével a testsúly csökkentése mellett más, súlyos rizikófaktorok is csökkenthetők.

Az idős kor egyáltalán nem jelent kövérséget, nem jelent kóros soványságot, nem jelent lustaságot, nem jelent szellemi hanyatlást (gondoljanak Goethére, aki csodálatos verseket írt idős korban is!), de testünkkel és szellemünkkel folyamatosan törődni kell, hogy jó minőségű és hosszú életet élhessünk.

oldobesity.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!