Valószínűleg már sokan hallottak az ananászban található értékes enzimről, a bromelainról, melyet leggyakrabban emésztést elősegítő tulajdonsága miatt alkalmaznak. A bromelain éppen ezért többféle étrend-kiegészítő készítmény összetevője is.
A bromelain nagyon hatékonyan képes hasítani a fehérjéket, ezzel segíti elő a könnyebb emésztést. Emellett a fibrin nevű fehérje bontásában is fontos szerepe van, ezért gátolja a vérben keletkező rögök kialakulását, ezáltal a vér szabadon áramolhat a keringési rendszerben, s csökken az infarktus, stroke és más szív-, és érrendszeri betegség kialakulásának valószínűsége.
A bromelain másik fontos tulajdonsága, hogy javítja a légzést és csökkenti az asztma kellemetlen tüneteit azáltal, hogy hígítja a tüdőben lerakódott slejm állagát.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságok
A bromelain rendelkezik azon képességgel, hogy csökkenti a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat.
Korábbi kutatások azt mutatták, hogy megfelelő napi dózis esetén a bromelain képes csökkenteni a fájdalmat artritiszben szenvedő betegeknél.
Az alternatív medicina gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén előszeretettel alkalmazza pszoriázis (pikkelysömör), ekcéma, akne, dermatitisz és rosacea esetén.
Bromelain és az immunrendszer
Egyes kutatások szerint a bromelain erősíti az immunrendszert, javítja az immunválaszt, elősegíti a T-sejtek megfelelő működését.
Az enzimek, mint amilyen a bromelain is, legalább annyira fontos funkciót töltenek be szervezetünkben, mint a vitaminok és ásványi anyagok. Hiányuk esetén a legfontosabb szerv szintű funkciók nem tudnak végbemenni. Az szervezet egészséges működéséhez tehát elengedhetetlen az enzimek jelenléte. Figyelem, az ananászkonzerv bromelain tartalma nulla!
Bromelain tartalmú emésztőenzim készítmény