Ma minden hasi műtétnél gyakrabban kerül sor az epehólyag eltávolítására epekő betegség miatt. Ha kiveszik az epehólyagot, természetesen annak a funkciója megszűnik, mert epehólyag nélkül lehet élni. A máj ezután is folyamatosan termelni fogja a napi 1- 1,5 liternyi epét, ami a közös epevezetéken át a nyombélbe ürül folyamatosan.

Persze ezzel az epekő képződésének az okát távolról sem szűntettük meg, mivel ha az epe összetétele nem megfelelő, akkor továbbra is képződhetnek kövek, de ezúttal már a közös epevezetékben. Azt elzárva gyakran sárgaság, hasnyálmirigy gyulladás lehet a betegség következménye. Ilyenkor a szájon át vezetett endoszkóp segítségével halásszák ki a közös epevezetékből az ott képződött követ, köveket.
 
Ennek a betegségnek a kezelése tehát messze nem oki, csupán  csak tüneti. Olyan, mintha valakinek elromlik a tévéje és nem megjavítja, hanem kidobja. A különbség persze az, hogy új tévét venni ebben az esetben nem lehet.

Az epe döntő részben epesavakból áll (94%), kb. 4% koleszterint tartalmaz és egy százalékban egyéb anyagokat (bilirubin, sók).

Ennek megfelelően többféle epekő létezik. A sok apró kicsi a bilirubin kövekre jellemző, a magányos, nagy pedig a koleszterin kövek sajátossága. Vannak kevert kövek is.
 
Mit kell tennünk azért, hogy ne alakuljanak ki bennünk kövek?

Nyilván az epe összetételét meg kell változtatni. Bár a koleszerein az epe mennyiségének csak a 4%-át képezi, mégis könnyen kicsapódhat, ha az epe nem tartalmaz elégséges mennyiségben foszfatidil kolint (lecitint), illetve glicin és taurin aminosavakat. A lecitin oldatban tartja a koleszterint, a glicin, meg a taurin pedig segít az egyébként nem vízoldékony koleszterinhez kötődve annak eltávolításában. Epekő betegeknek kifejezetten ajánlott fűszer a kurkuma, de ez is csak módjával.

gallbladder.jpg

Az epesavak nagyon gyenge savak. A gyomorsavhoz képest szinte lúgoknak tekinthetők. A savas gyomortartalmat az epesavak közömbösítik, ezáltal a vékonybélben a pH lúgos lesz, ami lehetővé teszi a vékonybél enzimeinek (tripszin, kimotripszin, lipáz, amiláz) a zavartalan működését, röviden az emésztést. Ezen felül  a táplálékban lévő zsírokat emulgeálja (apró cseppekre bontja), ezáltal a zsírbontó lipáz enzim könnyedén le tudja a zsírokat bontani.
 
Tehát, ha nem akarunk epekövesek lenni, akkor fogyasszunk  naponta lecitint (szója, napraforgómag sokat tartalmaz belőle), valamint legalább napi 4g glicint. A zselatin bőven tartalmazza. 100g zselatinban 19g glicin van. Ilyen sok azonban nem kell, elég napi 3g. A pulyka hús is sok glicint tartalmaz.

A taurin már nehezebb dió, mivel sajnos olyan energiaitalok része, ami tömve van feleslegesen koffeinnel. Erre semmi szükségünk. Igyunk minden nap sok folyadékot, fogyasszunk sok halat, tenger gyümölcseit (sok benne a taurin), legalább egy csésze borsos menta teát, vagy olyan gyógytea keveréket, ami mentát tartalmaz.

Ilyen pl. a Super Greens és a Young pHorever is. Egyébként is kell a sok folyadék a híg epéhez.

Ráadásul a SuperGreens tartalmaz fodormentát, borsmentát és szójalecitint is.

Mozogjunk sokat, hogy ne pangjon az epe az epehólyagban. Étkezzünk gyakran,de keveset, ez is az epepangás ellen hat, ezáltal nem sűrűsödik  be az epe a hólyagban. A sűrű, erős, fűszeres ételeket, a jó magyaros konyhát nagy ívben kerüljük, mert az epekő melegágya. Az éhezés nem jó (akkor is pang az epe). A citromos víz kiváló, bármikor frissen készítve (cukor nem kell bele!!). A koleszterinkövek így is feloldódhatnak, nem csak a korábban favorizált ursodezoxi kólsav  (epesav, medveepe -  gyógyszer!) éveken át történő szedése mellett.

Nagyon jó még az olajfa levél kivonat mértékletes használata is (napi egy tabletta).Tehát a recept: nem zsíros ételek, pulykahús, sok párolt zöldség, napi 2-3g lecitin, kb. 5-10g zselatin, három-négy erős mentolos cukorka, vagy mentát tartalmazó gyógyitalok: SuperGreens, Young pHorever, citromlé, napi 2l folyadékfogyasztás,kevés kurkuma, sok mozgás.

SuperGreens

Young pHorever

Olajfalevél kivonat

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!