A fejfájás egy fájdalom vagy kellemetlen érzés a fejben, fejbőrben vagy a nyakon. A komoly fejfájás elég ritka. Sok ember, aki fejfájással küszködik, már attól jobban érzi magát, ha életmódot vált, kikapcsolódik.

Legtöbbször a fejfájást a szűk, redőzött izmok okozzák a vállban, nyakon, fejbőrben, állkapocsban. Ezek a tenziós fejfájások (feszültség miatt létrejövő fejfájások). Ezt a fajta fejfájást gyakran a stressz, depresszió, vagy szorongás okozza. Túl sok munka, kevés alvás, kihagyott étkezések, alkohol vagy kábítószer fogyasztás fogékonyabbá teheti a fejfájásra. A fejfájást kiválthatja még a csokoládé, sajt, nátrium-glutamát. Azoknak az embereknek, akik sok kávét isznak, szintén fájhat a fejük, ha nem kapják meg a napi adag koffeinjüket.

Egyéb gyakori okok közé tartozik:

- sokáig ugyanabba a pózba tartott fej, például számítógép előtt, mikroszkóp előtt vagy írógép előtt
- rossz alvó pozíció
- túlzott megerőltetés
- összeszorított vagy csikorgatott fogak

A tenziós fejfájás általában a fej mindkét oldalán jelen van. Gyakran már a fej hátsó részénél kezdődik és terjed tovább. A fájdalom lehet tompa, a vállait, nyakát, állkapcsát feszesnek és fájdalmasnak érzi. A fájdalom általában tartós és nem lesz rosszabb bármilyen tevékenység végzése közben.

A migrénes fejfájás olyan fejfájás, ami más tünetekkel is együtt jár például látási zavarok és hányinger. A fájdalom lüktető, pulzáló. Többnyire a fej egyik oldalán kezdődik és átterjedhet a másik oldalra is. A fájdalom felerősödik mozgásra.

{$up_uri}headache.jpg


Más típusú fejfájások

Cluster fejfájás: éles, rendkívül fájdalmas fejfájás naponta többször, mely hónapokig eltarthat, majd eltűnik egy bizonyos időtartamra. Nem túl gyakori.

Sinus fejfájás (üreggyulladás): fájdalmat okoz az arcban és a fejen. Ez a gyulladásos részeknek köszönhető, amelyek az arc, orr és a szemek mögött vannak. A fájdalom egyre rosszabb lesz, mikor előre hajol és amikor felébred reggel. Orrfolyás, torokfájás jár ezzel a fejfájással.

Fejfájás léphet fel a megfázás, influenza, láz, stb. hatására is. Ha elmúlt 50 éves és fejfájást tapasztal, annak az oka valószínűleg az artéria carotis rendszer megbetegedése (arterosclerosis). A betegség tünetei közé tartozik a csökkent látás és fájdalom rágáskor. Fennáll a vakság veszélye. Azonnal orvosi kezelést igényel.

Ritka fejfájást kiváltó okok

- agyi aneurizma
- agydaganat
- stroke
- agyi fertőzés, mint az agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás

Ne felejtsük: a fejfájások többsége ártalmatlan és megfelelő életmóddal megelőzhető. Akinek azonban soha nem fájt a feje, és egyszer csak fejfájást tapasztal, mindig forduljon orvoshoz és eszébe ne jusson valamilyen divatos fejfájás csökkentővel elfedni a tüneteit.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!