Megdöbbentő statisztikai adat látott napvilágot a minap: az elmúlt három évben 50%-kal nőtt a skorbutban szenvedő gyermekek száma Nyugat Európában.

A skorbut – amit a C-vitamin hiánya okoz – régen a kalózok és tengerészek betegsége volt. A súlyos táplálkozási betegségről már Hippokratész is írt, a XVII. századtól pedig már több orvos is javasolta a citrus félék fogyasztását a hosszú tengeri utakon.

Ezt a javallatot James Cook kapitány felfedező útjain szigorúan betarttatta, ezért a legénysége nem szenvedett skorbutban. Érdekes, hogy 1911-ben Nürnbergben még skorbut járvány alakult ki a rossz zöldségtermelés miatt.

A legjobb C-vitamin források a gyümölcsök, a citrus félék (pl. citrom, narancs), a paradicsom, a káposzta, stb.

A skorbut tünetei:

- pöttyök megjelenése a bőrön, a lábakon, mivel a hajszálerek súlyosan károsodnak.
- az íny szivacsossá válik
- a fogak kihullanak
- a sebek nem gyógyulnak
- a korábbi sebhelyek újra megjelennek

Több orvos szerint is megdöbbentő, hogy egy ilyen típusú, XVII. századi betegség a XXI. században újra felütheti a fejét.

Ráadásul a nem megfelelő táplálkozás számos más, súlyos betegség kialakulásának is utat engedhet: pl. rákbetegség.

A vitaminhiány nagyon súlyos betegségeket okozhat, főleg gyermekkorban.

Érdemes tehát gyermekeink étrendjét – főleg így a téli időszakban – kiegészíteni a kifejezetten nekik gyártott C-vitaminnal és multi vitamin készítményekkel. Ezek a készítmények általában rágótabletta formájában kerülnek forgalomba, az ízük kifejezetten kellemes, tehát a gyermekek örömmel fogják elrágcsálni őket.

Különösen fontos immunrendszerük erősítése az influenza járvány idején.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!