A Molecular Psychiatry szaklapban megjelent tanulmány szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyában bekövetkezett károsodások nagyban hasonlítanak azokhoz az elváltozásokhoz, amiket a „kerge marha kór” (Creutzfeldt-Jakob kór) okoz.

A kutatók tanulmányuk során humán Alzheimer-es agyszövetet injekcióztak egerek agyába és azt tapasztalták, hogy az állatokban kifejlődött a betegség és átterjedt az agy más részeibe is.
Az Alzheimer-kór a leggyakoribb idegrendszeri degeneratív betegség, mely a gondolkodást, megismerést és viselkedést érinti és fokozatos elbutulással, szellemi leépüléssel jár.

Magyarországon kb. 200 000-en szenvednek ebben a betegségben és az egyik vezető halálozási ok időseknél. Az Alzheimer-kór azonban mai tudásunk szerint nem gyógyítható, nem megelőzhető és még csak nem is lassítható. agy, Alzheimer

A kutatás vezetője szerint az Alzheimer működési mechanizmusa sokban hasonlít az. ún prion betegségek kifejlődéséhez (pl. szivacsos agyvelőgyulladás). Ennek során a normális fehérjék eltorzulnak és a többi „jó” fehérjét is „rossz” fehérjévé változtatják. Ezek a „rossz” fehérjék felhalmozódnak az agyban, plakkot képeznek, amit elpusztítják az idegsejteket.

A kutatók humán Alzheimer-es és egészséges agyszövetet juttattak az egerek két különböző csoportjába (ez olyan folyamat, ami a természetben nem fordul elő). Az eredmények azt mutatták, hogy csak azokban az egerekben alakultak ki az Alzheimer-kór tünetei, akik a beteg agyszöveteket kapták, a kontrol csoportban ez egyetlen esetben sem fordult elő. 

Mindez felvetheti annak lehetőségét, hogy a szivacsos agyvelőgyulladáshoz hasonlóan az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepe lehet a táplálkozásnak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!