Próbáljuk meg a lehetetlent, tekintsük át a polifenolok, flavonoidok bonyolult világát. Több mint 4000 molekulát azonosítottak már a témában, úgyhogy ebben a dzsungelben kell egy jó iránytű. Hát nézzük…

1.A NEM FLAVONOID FENOLOK

Sokan vannak, de legfontosabb közülük a RESVERATROL.

2.FLAVONOID FENOLOK

-Flavonok (Quercetin, Chrysin, Luteolin, Apigenin, Sibelin, stb.)
-Flavononok (Narigin, Hesperetin, Taxifolin, Fisetin, stb.)
-Catechinek (catechin, epicatechin, Epigallocatechin gallate)
-Antocyaninok (Cyanidin, Malvidin, Pelargonidin, Delphinidin, Petunidin, stb.)

Ezek közül az alábbi molekulák tűnnek nagyon ígéretesnek:

QUERCETIN, RESVERATROL, CATECHIN, EPICATECHIN, EPIGALLOCATECHIN, CYANIDIN, MALVIDIN.

Ezek a vegyületek a növények zöld leveleiben is előfordulnak, de szinte csak glikozidos formában (azaz valamilyen cukorhoz kötve).

A szár, illetve a gyökerek felé haladva egyre ritkább az előfordulásuk, kivéve a hagymát. A fehér hagyma Quercetin tartalmát (18-54mg 100gr-ra számolva!) csak az áfonya múlja felül (154mg/100g) kizárólag. Az áfonya egy Quercetin bomba!!!

A gyümölcsökben (főleg az áfonyában, vörös szőlőben, paradicsomban, meggyben, bodzában, ribizliben) a nem flavonoid és flavonoid fenolok szabadon fordulnak elő, leginkább a gyümölcshéj alatt.

De a flavonoid tartalom nagyon változékony. Nyáron 3-5-ször annyi van bennük, mint télen. Az évszakos változás persze nem minden gyümölcsöt és zöldséget érint, pl. körtét, vöröskáposztát egyáltalán nem.

Az üvegházi növények flavonoid tartalma alacsony, mert hiányzik az UV-B sugárzás (az üveg kiszűri), ami pedig a flavonok szintéziséhez szükséges.

A tárolás, fagyasztás általában a flavonoid szintet csökkenti, de itt is vannak kivételek, pl. az eperé növekszik. A fermentációs folyamatok hatása sem egyértelmű. A vörösborban pl. sokkal több Quercetin van, mint alapanyagában, a vörös szőlőben.

Mit is tudnak ezek a vegyületek?

1.Erős antioxidánsok: védik a sejteket az oxidatív stressztől, ezért gyulladás csökkentő hatásúak, a sejtek élettartamát megnövelik.

2. Szabad gyök csapdák: szabad gyökök folyamatosan keletkeznek bennünk, károsítják a fehérjéket, nukleinsavakat, elősegítik a koleszterin oxidációját, és ezáltal az érelmeszesedést. Ezeket a szabad gyököket a flavonoidok befogják és közömbösítik.

3. Antitumor hatás: gátolják a citoszólikus, és a membránhoz kötött tirozin kináz enzimkomplex aktivitását. A tirozin kinázok kulcsszerepet játszanak azon jelátviteli utak szabályozásában, amik a sejtosztódást szabályozzák. Ezen felül gátolják a rákkeltő eikozanoidok bioszintézisét, és más protein kinázok gátlása révén megakadályozzák az erek újdonképződését. Ér újdonképződés nélkül viszont nincs metastasis (áttét), mivel az áttétes daganatok csak akkor növekedhetnek, ha erek vándorolnak beléjük és biztosítják a tumor sejtek megfelelő tápanyag és oxigén ellátását. Az erek azonban nem maguktól, hanem a tumor sejtek által kibocsátott molekulák hatására kezdenek a tumor sejtek irányába vándorolni. Ezt a folyamatot is hatékonyan gátolják.

Most nézzük meg, mi áll rendelkezésünkre jelen pillanatban a gyógyításhoz.

1.Flavonoid komplex: Ez tartalmaz egyedül resveratrolt, de van még benne katechin, antocianin is.

2. Áfonya kapszula: quercetin tartalma kiemelkedően magas.

3. Matuzalem: katechin, gallokatechin, epikatechin tartalma magas.

4. Grapefruit mag csepp: hesperetin, naringenin, fisetin tartalma kiemelkedő.

5. Hunza Barack: (ganoderma lucidum - pecsétviaszgomba) ganoderan vegyületei és germánium tartalma szintén a tumor sejteket erőteljesen gátolja.

Minden rosszindulatú daganatos betegnek ezeket a készítményeket fogyasztani kellene, méghozzá ebben az ötös kombinációban, főleg ha sugárkezelésben részesül, illetve olyan kemoterápiát kap, ami NEM tartalmaz oxaliplatin vegyületeket, vagy tirozin kináz gátlókat, illetve ér újdonképződést gátló gyógyszereket (Erbitux, Avastin).

Flavonoid komplex - http://bolthely.hu/drtihanyi/id/00005_Flavonoid_komplex

Áfonya kapszula - http://bolthely.hu/drtihanyi/id/00053_Cranberry_Concentrate

Matuzalem - http://bolthely.hu/drtihanyi/id/00058_Matuzalem

Grapefruit mag csepp - http://bolthely.hu/drtihanyi/id/00016_Grapefruitmag_csepp

Hunza Barack - http://bolthely.hu/drtihanyi/id/00004_Hunza_Barack

Komplementer Csomag Daganatos Betegeknek - Komplementer Csomag Daganatos Betegeknek
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!