Az artritisz ízületi gyulladást jelent, tehát testünk azon részének megbetegedését, ahol csontjaink összeérnek. Az artritisznek több, mint 100 fajtája van, de ezek közül a leggyakoribb az ún. oszteoartritisz, melyről ezen cikkben szó lesz.

Az oszteoartritisz (degeneratív ízületi betegség) a fejlett világ lakosságának közel 10%-át érinti, nagyobb részt nőkben fordul elő. Oszteoartritisz során az ízületi porc (a csont azon része, mely védi annak végeit) elkopik. Ezt az eredményezi, hogy fájdalom alakul ki test szerte fizikai munkát vagy mozgást követően.

Ma még nem ismerjük pontosan ennek a folyamatnak az okát, de számos rizikófaktorról tudunk, amely elősegíti az oszteoartritisz kialakulását:

- életkor
- ízületi sérülés
- genetikai okok
- elhízás

A másik igen gyakori ízületi betegség a rheumatoid artritisz (RA). Ez hasonló tüneteket eredményez, mint az oszteoartritisz, azonban a rheumatoid artritisz egy autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy a szervezet saját immunrendszeres támadja meg a test ízületeit, amik idővel megdagadnak és fájni kezdenek. A rheumatoid artritisz előfordulása nőknél 3-szor gyakoribb, az első tünetek 25 és 50 éves kor között jelentkeznek. Az artritisz legjobban azokat az ízületeket sújtja, melyek nagyobb tömeget cipelnek, pl. térdek, csípő.

Ebben a tanulmányban elsősorban az oszteoartritisz tulajdonságairól írok.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy 30-40 éves korban is kialakulhat-e az oszteoartritisz? A valóság az, hogy a betegek 60%-át 65 év felett diagnosztizálják, azonban általánosságban elmondható, hogy az oszteoartritisz a 40 év felettiek betegsége, de 40 éves kor alatt is kialakulhat, főleg ízületi sérülést követően. Túlsúlya hatására kialakulhat ízületi gyulladás a térdekben a megnövekedett terhelés miatt. Azon középkorú nőknél, akiknek a családjában előfordult artritisz, nagyobb valószínűséggel kapják meg a betegséget.

Milyen tünetekre kell odafigyelni?

Az artritisz első fázisa lehet teljesen tünetmentes is, az enyhébb porckopás általában nem jár számottevő fájdalommal.

A legjellemzőbb tünetek a test alábbi részeiben jelentkezhetnek:

- kezek
- térdek
- csípő
- gerinc
- derék
- ujjpercek

Fájdalom rendszerint akkor jelentkezik, amikorra a porc jelentős része elkopik. Ha az ízületi fájdalom 2 héten belül nem múlik el, mindenképpen érdemes szakembert felkeresni. Sokan hibásan azt gondolják, hogy a csontok fájdalma korral jár és nem érdemes törődni vele, az azonban nem igaz.

Korai felismeréssel, megfelelő kezeléssel, életmódváltással, fizikai testmozgással megelőzhető a porc további kopása, az ízület károsodása.

Nem létezik olyan teszt, amivel egyértelműen lehetne diagnosztizálni az artritiszt, az orvosi fizikai vizsgálatokkal, kérdésekkel (előfordult-e korábban a családban?), a korábbi sérülések feltérképezésével és a felmerülő panaszok ismeretével tudja megállapítani a betegség jelenlétét. Ebben a röntgen vizsgálat is segítheti.

Lehet-e tenni bármit a megelőzés érdekében?

Mivel jelenleg nem létezik gyógymód az artritiszre, a legjobb megoldás a megelőzés. A 3 legfontosabb dolog:

- a rendszeres testmozgás
- ideális testsúly
- ízületek védelme

Ha valaki artritiszben szenved és túlsúlyos vagy elhízott, kiváló megoldás lehet az egészséges fogyás. Séta során térdünket pl. testsúlyunk háromszorosa éri terhelésként, ezért a súlyvesztés jelentős könnyebbséget ad ízületeinknek. 10kg fogyás 30kg-mal tehermentesíti térdünket minden lépéskor.

Az oszteoartritisz tipikus gyógyszerei a fájdalomcsillapítók és gyulladás csökkentők, melyek a tüneti kezelés eszközei. A tüneteket tehát képesek lehetnek csökkenteni, de a valdi problémát nem tudják megoldani (pl. ibuprofen, acetaminofen, stb.). Persze ezeknek a gyógyszereknek is vannak mellékhatásai, az ibuprofen származékok a gyomrot irritálhatják, míg az acetaminofen nagyobb dózisban károsíthatja a máj működését. Erősebb fájdalom esetén az orvos erősebb fájdalomcsillapítót ír fel, (pl. kodein), vagy kortizont injekciózik közvetlenül az ízületbe.

Sebészeti beavatkozás akkor szokott felmerülni, ha mind az életmódváltás, mind pedig a gyógyszeres kezelés csődöt mondott.

Mi a helyzet a mozgással?

Szakemberek szerint a mozgásnak hatalmas szerepe van az artritisz megfelelő kezelésében és természetesen a megelőzésben egyaránt. A kevesebb fájdalom érdekében csökkenteni kell a gyógyszeradagokat, rugalmasabbá kell tenni és meg kell erősíteni a csontokat, ízületeket, hiszen ezek hiányában soha nem lehet növelni az ízület normál funkcióit.

A legideálisabb testmozgás a vízben végzett gyakorlatok, az úszás, a nyújtás és az erősítő gyakorlatok. Megfelelően megtervezett gyakorlatokkal csodákat lehet elérni! Általában érdemes hallgatnunk testünkre és ha fájdalom jelentkezik, akkor abba kell hagyni az adott gyakorlatot. Ez azonban az artritiszes betegeknél nincs mindig így. Náluk a mozgás kezdetben fáj, sőt befejezés után még rosszabb. Ez azonban nem káros és idővel elmúlik.

Szakemberek azt szokták javasolni, hogy a testmozgás előtt kb. fél órával érdemes bevenni egy fájdalomcsillapítót, majd nagyon precízen, hosszasan be kell melegíteni, s csak ezt követően lehet elkezdeni a gyakorlatokat, azok végeztével pedig érdemes jegelni, beborogatni a fájó ízületeket (kb. 20 percig).

A betegség kezelésének nagyon fontos eleme a megfelelő táplálkozás. Ma már létezik ún. gyulladáscsökkentő diéta, melynek szerves részét képezik az omega zsírsavak. Artritisz esetén tehát kifejezetten ajánlott a nagyobb mennyiségű omeg-3, omega 3-6-9 bevitel. Emellett fontos a rendszeres hal, a különböző magvak, a gyömbér és a kurkuma fogyasztása. Emellett érdemes minél több zöldséget fogyasztani, pl. paradicsomot, krumplit, paprikát. Kerülni kell azonban azokat az ételeket, melyek „táplálják” a gyulladásokat: magas feldolgozottságú ételek, rossz minőségű zsírok olajok (margarin, napraforgó olaj, kukorica olaj, stb.).

Vannak megfigyelések, amik azt tanúsítják, hogy az alkohol fogyasztás is szerepet játszik ennek a degeneratív betegségnek a kialakulásában, bár ennek pontos hatásmechanizmusa nem ismert. De azért ne feledjük, az alkohol sejt toxikus (ez vitathatatlan evidencia), az alkoholizmus pedig korunk egyik legelterjedtebb népbetegsége. Vannak olyan történészek, akik pl. a nagyszerű ókori görög kultúra pusztulását is a krónikus alkoholizmus elterjedésével magyarázzák.

Ízületek megfelelő működését támogató étrend-kiegészítők:

- NOW Glucosamine & Chondroitin with MSM kaspzula
- NOW Liquid Glucosamine & Chondroitin with MSM

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!