Sokan csak legyintenek, hidegfront érzékeny vagyok, meleg front érzékeny vagyok, stb. Ilyen egyszerű lenne az egész? Nézzük meg kicsit közelebbről.

Mi is az a front? Két eltérő hőmérsékletű levegőt elválasztó határfelület, melyben felszálló a légáramlás iránya.

Ennek alapján négy féle fronttevékenység figyelhető meg:

1.    Felsiklási, vagy meleg front
2.    Betörési vagy hidegfront
3.    Veszteglő front
4.    Okklúziós vagy emelt front (a köd jellemzi napközben)

Frontátvonulás esetén a felettünk lévő légrétegek gyorsan kicserélődnek és ennek élettani tünetei vannak, amik különböző mértékben, de mindenkit érintenek.

A meleg frontot napokkal korábban már megérezzük. A vér pH-ja enyhén savas irányba mozdul el. Az anyagcsere fokozódik, a pajzsmirigy hormonok kiválasztása megnövekszik. A vérképben a fehérvérsejtek számának a növekedése figyelhető meg. Az étvágy általában csökken, a vérnyomás emelkedik. Sokan ilyenkor ingerlékenyebbek, agresszívebbek, mint máskor. A fertőző betegségekkel szembeni fogékonyságunk megnövekszik. 

A hidegfront tünetei a frontbetörés után, tehát poszt frontálisan jelentkeznek.

A vérplazma pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, a fehérvérsejtek száma csökken. Az étvágy javul, de gyakoribb az aluszékonyság, a reakcióidőnk megnövekszik. A görcskészség fokozódik: epegörcs, vesegörcs, migrén, stb.

Mit tehetünk?

A frontok elől elbújni nem lehet, de hatásaik csökkenthetők. Ha pl. hidegfront van, akkor az epebetegek figyeljenek jobban az étrendjükre. Meleg front közeledtekor fontos a gyógyszerek még pontosabb szedése, kerüljük el az élénkítő tartalmú italok fogyasztását (kávé, alkohol).

A különböző nézeteltérések rendezésére sem optimális időpont a közeledő meleg front.

Frontérzékenység nem csak az embernél, hanem az állatok viselkedésében is megfigyelhető. Ma már nem sok hasznát vesszük a frontérzékenységnek, de az ősember nagyon is profitálhatott a tünetekből.

Akit pl. nem lassított le a hidegfront és messzire indult vadászni, az valószínűleg megfagyott. Bizony, párezer éves civilizációnk sem feledtetheti velünk: a „természet gyermekei” vagyunk. A régi törések minden frontbetörés esetén megfájdulnak. Ez nagyon különösnek tűnik, pedig van rá nagyon ésszerű magyarázat. Amikor valaki kezét, lábát, stb. törte, akkor az a törés általában 6 hét alatt gyógyult.

Ilyenkor a törött csontvégeknél elindul az újra csontosodás és akkor az ott keletkező kalluszban mikro buborékok képződnek, amikben a levegő nyomása az akkori légnyomást tükrözi. Front betöréskor a légnyomás hirtelen megváltozik (vagy nő, vagy csökken) és ennek megfelelően a csontba zárt mikro buborékokban lévő légnyomás vagy sokkal kisebb vagy nagyobb, mint a csonttörés idejében mért érték. Így a buborékokba zárt levegő vagy feszíti a csontszövetet maga körül, vagy szívó hatást fejt ki a csontra és ez mindkét esetben fájdalommal jár. Bizony, a régen törött csontok soha nem hazudnak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!