Gondolta volna, hogy...?

1. a legnagyobb víztartalmú szervünk a szemünk? Az üvegtest víztartalma 98,5- 99,2%. Az üvegtest szárazanyagtartalmának a legfőbb komponensei a kollagén és a hialuronsav. Tehát ha kollagént és hialuronsavat fogyaszt, akkor nem csak az ízületeinek, hanem a szemének is nagyon jót tesz!

2. egy indiai tanulmány szerint a rostban, omega 3 zsírsavakban és vitaminokban gazdag diéta az egy éves, szív eredetű halálozást 42%-kal, az összes halálozást 45%-kal csökkenti az alacsony zsírtartalmú diétát tartó kontroll csoporttal szemben?

3. hogy Indiában a szívinfarktus gyakorisága messze meghaladja (majdnem duplája!) az európai értékeket?

4. amerikai tanulmányok szerint a leggyakoribb orvosi tévedés a Non Hodgkin limfomákban, a melanoma malignumban és a prosztata vékonytű biopszia szövettani értékelése során várható?

5. a DNS mai tudásunk szerint különösen kedvező körülmények közt részben megmaradhat akár 50 ezer évig is, de tovább semmi képen sem? Tehát Spielberg tévedett. A dinoszauruszok soha nem kelthetők újra életre, de a mamutok szinte biztosan, persze még kell ehhez néhány évtized.

6. a rákos daganatok hipoxiás (oxigén szegény) részei sokkal ellenállóbbak a sugárkezeléssel és a kemoterápiával szemben, mint a jól oxigenizált társaik?

7. az utolsó magyar füveskönyvet Diószegi Sámuel adta ki 1813-ban?! Lehet, hogy itt lenne az ideje kiadni egy újat?!

8.Az önbarnító krémek dihidroxi acetont tartalmaznak, ami a bőr felső rétegének a fehérjéivel lép kapcsolatba és ez okozza a barnás elszíneződést. Azt is tudta, hogy a dihidroxi aceton egyébként toxikus anyag (azaz méreg)?!

9. ha az anya hepatitis C vírushordozó, akkor a születendő gyermek 5% eséllyel fertőződik meg a vírussal? A jelenség neve: vertikális transzmisszió.

10. hogy a cukorbetegség az ízületeket is károsítja az esetek 35-50%-ában? A jelenség neve diabeteszes cheiroarthropathia.

11. a felnőttek 80%-a helicobacter pylori baktériummal fertőzött. A gyomorfekélyek 90%-a mögött ez a baktérium van!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!