Azoknál a gyerekeknél, akik nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, 13-szor gyakoribb a rendszeres székrekedés előfordulása.

Forrás: Journal of Clinical Nursing

A kevés zöldség és gyümölcs fogyasztás mellett az elégtelen mennyiségű folyadék bevitel is növeli ennek kockázatát.

A székrekedés egy meglehetősen kellemetlen állapot, melynek során nincs megfelelő bélmozgás, s ez fájdalmat, súlyosabb esetben bélelzáródást is okozhat.

A Hong Kongban végzett kutatás megállapította, hogy a 10 éves gyerekek kb. 7%-ánál fordul elő nem lelki eredetű székrekedés. Ennek a típusú székrekedésnek egyébként a gyakoriság 95%, tehát szerencsére a lelki eredetű bajok aránya sokkal alacsonyabb. Azoknál a gyerekeknél, akik nem szeretik és ez által nem fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, az előfordulási gyakoriság 13-szoros, míg azoknál a gyerekeknél, akik nem fogyasztanak elegendő folyadékot, 8-szoros növekedés volt megfigyelhető.

{$up_uri}constipation02.jpg


A kutatás végző szakemberek egyértelműen azt állapították meg, hogy a szülőknek még jobban oda kell figyelniük gyermekeik étkezésére, hiszen ez csak egy példa arra, hogy milyen károkat okozhat a nem megfelelő táplálkozás.

Általánosságban elmondható, hogy a modern kor gyermekei nagyon sok szénhidrátot fogyasztanak (péksütemények, sütik, csokik), és a szervezetük megfelelő hidratálásához szükséges folyadékot is cukros, szénsavas üdítők formájában veszik magukhoz, ami rendkívül káros. Tulajdonképpen gyerekeknek egyáltalán nem lenne szabad fogyasztani ezeket az ártalmas italokat, hiszen azok későbbi életük során olyan krónikus betegségek kialakulásához vezethetnek, mint a II-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, stb.

A gyerekek természetesen nem tudatosan táplálkoznak, ezért szinte 100%-ban a szülő felelőssége az, hogy gyermeke hogyan étkezik. A fejlődő szervezetnek különösen nagy szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, fitonutriensekre és egyéb hasznos vegyületekre, amik sem a kólában, sem a hamburgerben nem találhatók meg.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!