A paracetamol véletlen túladagolása nagyon súlyos állapot kialakulásához, vagy akár halálhoz is vezethet, figyelmeztet egy friss tanulmány. A paracetamol több vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóban és megfázás elleni készítményben is megtalálható.

A véletlen túladagolás legtöbbször akkor fordul elő, ha a náthában, influenzában, megfázásban szenvedő beteg több készítményt kombinál egyszerre. Természetesen a paracetamol normál dózisban hatékony és biztonságos hatóanyag, azonban igen könnyen túladagolható. Egy brit felmérés szerint a véletlen túladagolásból eredő májelégtelenség által okozott halálesetek száma magasabb, mint a szándékos öngyilkosságokból származó haláleseteké.

A paracetamol túladagolást egyébként megfelelő információ hiányában meglehetősen nehéz diagnosztizálni és időben kezelni.

A paracetamol maximális adagja napi 4g lehet, tehát 8db 500 mg-os tabletta.  
paracetamol
A brit tanulmány szerint a paracetamol túladagolás leggyakrabban az alábbi állapotokban fordul elő: gyomorfájás, hátfájás, fejfájás, fogfájás. Ezekben a kellemetlen állapotokban a „betegek” hajlamosak szinte mindent megtenni a fájdalom enyhítésére és megszüntetésére, ezért fordulhat elő, hogy több paracetamolt vesznek be a megengedett mennyiségnél.

Idén januárban egy 25 éves angol lány halt meg paracetamol túladagolásban. A lány fitnesz edzőként dolgozott és megfázását vény nélküli készítményekkel próbálta orvosolni. Több olyan készítményt is szedett, melyek paracetamolt tartalmaztak. December 31-én még járt orvosánál, január 4-én pedig már halott volt.

Óvatosan bánjunk tehát a paracetamol tartalmú készítményekkel, mivel a terápiás dózist könnyedén átléphetjük, ami tragikus következményekkel is járhat! A gyógyszer okozta májelégtelenség órák alatt képes kialakulni, specifikus terápiája nincsen, csak a sürgős, pár órán belül elvégzett májátültetés segíthet,amire az esély ilyen helyzetben csaknem nulla.  
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!