Évezredek óta ismert a gyógynövényekkel, fűszernövényekkel, gombákkal, vagy éppen mézzel való gyógyítás. Napjainkban ezek a módszerek kiegészítői az orvoslásnak.

A fitoterápia, tehát a növényekkel történő gyógyítás rendkívüli múlttal rendelkezik, alapvetően tapasztalati elveken alapul. Megfigyelhető volt már az ősközösségi társadalmakban is, amikor az ősember az összegyűjtött bogyók, magvak, levelek, gyökerek, stb. között fellelt olyanokat, amelyek csillapították bizonyos tüneteit, gyógyították sebeit, enyhítették fájdalmát. A tapasztalatok szájhagyomány útján terjedtek, a tudás apáról fiúra, nemzedékről nemzedékre szállt.

Amíg az ősember tapasztalatait a barlang falára vetette, addig az ókori birodalmakban már írásos formában is megörökítették az összegyűjtött tudást. Egyiptomban, Kínában, Indiában, Mezopotámiában már több összetevőből álló recepteket hagytak az utókorra. Az ókori világ legfontosabb gyógynövényei: a bors, fokhagyma, fahéj, gyömbér, stb.

Indiában a gyógynövényekről szerzett tudást már iskolai keretek között tanították, Egyiptomban a gyógyítás kizárólag a templomokban történt. A fáraót egy teljes orvos team kezelte, az alattvalókat pedig a papok. A fáraó ügyelt arra, hogy a piramisépítő „munkások” megfelelő egészségi állapotban legyenek, ezért naponta kellett inniuk különböző gyógyitalokat.

A görög és római orvosok már kifejezetten gyógyításra használták a növényeket, gyógyszerként tekintettek rájuk, tinktúrákat, oldatokat, kenőcsöket készítettek belőlük.

Európában a gyógyító munkát a kolostorokban végezték, és nem csak gyógyszereket állítottak elő, hanem különböző kísérleteket is végeztek velük. A mai fitoterápia alapját képező könyvet Paracelsus írta a XVI. században.

A fitoterápia tehát egy évezredekre visszanyúló, tapasztalatokon és ma már bizonyítékokon alapuló gyógyítási módszer, melyet egyre szélesebb körben alkalmaznak, hiszen a növényi hatóanyagok számos modern gyógyszer alapját képezik.

Gyógyszerek - növények (melynek hatóanyaga)

Digoxin – gyűszűvirág

Colchicin - őszi kikerics

Morfium, Papaverin, Kodein – máktej

Acetilszalicilsav - fehérfűz kéreg

Kinin - china fa

Taxol – tiszafa

Irinotecan – camptotheca (kínai fafajta)


Már ebben a rövid felsorolásban is a jelenleg leghatékonyabb tumor gátló gyógyszereket lehet megtalálni, illetve a világon legtöbbet alkalmazott készítményeket.

A lista messze nem teljes, ez csak néhány kiragadott példa.

Az elmúlt 25 évben 100 eredeti daganat gátló gyógyszer került engedélyezésre a világon, melyből 54 anyagot egy természetes molekula módosításával, vagy annak utánzataként állítottak elő. 26 anyag származott közvetlenül a természetből. Mindössze 18 olyan gyógyszert készítettek ebből a csoportból, amit nem növényekben találtak meg.

Kérdése van? Írjon e-mail címemre: [email]info@drtihanyi.hu[/email]

Webáruház - Webáruház
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!