A grapefruit a citrusfélék családjába tartozik. Sokan azt hiszik, a narancs és a citrom „gyermeke”, de ez nem igaz. A grapefruit a narancs „apukája”, míg az „anyuka” a mandarin volt. Az egyik őse valószínűleg a pomelo volt, a másik talán a citrom. Spontán kereszteződés révén jött létre a természet nagy laboratóriumában. 

Nagyon egészséges, mert sok C vitamint tartalmaz, sok flavonoidot, likopint, hesperidint, rutint, naringint, bergamottint. Véd a bakteriális és a gombás fertőzésekkel szemben, sőt, bizonyos vírusok szaporodását is gátolhatja.

Csakhogy az elmúlt húsz évben a grapefruit a gyógyszeripar célkeresztjébe került. Nem tanácsos együtt fogyasztani vérnyomáscsökkentő kalcium antagonistákkal (felodipin, nitrendipin, verapamil, nicardipin), de van kivétel, pl. az amlodipin, mert azzal nem lép kölcsönhatásba és nem eredményez jelentős vérnyomás zuhanást. Nem szabad bizonyos ritmus szabályzó gyógyszerekkel sem együtt fogyasztani (kinidin, cordaron).

A koleszterincsökkentők közül az atorvastatin, a simvastatin, a lovastatin mellett sem szabad grapefruitot fogyasztani, de a fluvastatin és a pravastatin mellett lehet. A híres kék villámmal (viagra) sem tanácsos együtt fogyasztani, mert komoly vérnyomásesést okozhat.

A nyugtató, tudatmódosító diazepam, midazolam, a hangulatjavító  sertalin és a triazolam is a tiltólistán van.

Az immunrendszer működését gátló ciklosporin hatását viszont olyan mértékben fokozhatja, hogy a gyógyszer dózisának a csökkentésére kényszerülünk.
 
Mi a baj a grapefruittal?

Az egyetlen „bűne”, hogy a  májban a CYP3A4 enzim komplexhez kötődik és a fenti gyógyszerekben az a közös, hogy valamennyien ezen enzim komplex segítségével metabolizálódnak (bomlanak le).

Ha egy űrhajóval el kellene hagynom örökre a Földet (mondjuk, mert a Marsra kellene költöznöm) és választanom kellene a grapefruit és az összes többi gyógyszer között, én bizony a grapefruitot választanám és vinném magammal. A természet mesterműve a grapefruit, a gyógyszerek a mi termékeink. Van még mit tanulnunk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!