Egyszer vagy többször, de életünk során talán mindannyian szenvedtünk már gyomorégéstől. Ez az égő érzés rendszerint a szegycsont mögött jelentkezik, néha azonos szinten, a hát közepén.

Ezt az érzést gyomorégésnek hívjuk, angolul „heartburn”a neve, a heart szó pedig angolul szívet jelent. Pedig ennek az állapotnak semmi köze a szívhez, ez egy tipikus emésztési probléma, ami ráadásul jól kontrollálható.

A gyomorégés, vagy savas gyomor annak az izomnak a nem megfelelő működéséből fakad, mely a nyelőcső alsó részén található, és felelős azért, hogy a gyomor tartalom ne tudjon visszaáramolni a nyelőcsőbe. A gyomorégés másik tünete a lenyelt étel vagy ital visszaáramlása a nyelőcsőbe vagy szájba, mely főleg fekvő helyzetben jelentkezik. Ilyenkor általában keserű vagy savas íz jelentkezik a szájban.

A gyomorégés krónikus változat a reflux. A nem megfelelően kezelt reflux súlyos betegségek kialakulásához vezethet (fekély, rák, stb.).
 

https://drtihanyi.hu/uploads/hb.jpg

 


Az alapvető probléma

A gyomor hidrogén-kloridot, azaz sósavat termel, ami az emésztést elősegíti, tehát ennek a rendkívül savas közegnek a jelenléte a gyomorban teljesen természetes. Ha a nyelőcső tartósan ki van téve savas közegnek, begyullad és fájni kezd. Modern világunkban az emberek kb. 10%-a tapasztalja a gyomorégés tüneteit hetente legalább egyszer. Gyakori gyomorégésről akkor beszélünk, ha a tünetek naponta, vagy naponta többször jelentkeznek. Egy friss felmérés szerint a gyakori gyomorégésben szenvedő betegek fele el sem tudja képzelni az életét gyomorégés nélkül, 90%-uk szerint a gyomorégés érdemben befolyásolja életminőségüket, egyharmaduk szerint pedig soha nem fogják élvezni azokat az ételeket, amiket szeretnek.

Könnyebbüljön meg!

Életmódváltással jelentősen csökkenteni lehet a gyomorégés előfordulását, és ez által a belőle fakadó betegségek kialakulását is.

Kerülje el:

- a paradicsomos, fűszeres ételeket, a csokoládét, fokhagymát, a zsíros ételeket és a kávét
- a hektikus életmódot
- bizonyos pozíciók felvételét, főleg evés után
- azokat a gyógyszereket, melyek gyomorégést provokálhatnak
- a dohányzást, az alkoholfogyasztást, és a túlsúly kialakulását

Rendszeres mozgással is segítheti a gyomorégés panaszainak megszűnését, mivel ez által folyamatos mozgásban tartja emésztő rendszerét. A mozgás emellett csökkenti a stresszt. Kisebb mozgást, pl. sétát közvetlenül evés után is végezhet, azonban komolyabb edzés esetén várjon az evés után 1-2 órát.

SuperGreens vásárlás

 

 

 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

 


Green Magma vásárlás

 

 

 

 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/gm.jpg

 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!