Észrevette már, hogy fiatal korban, egészséges embereknél sokkal ritkábban fordul elő gyomorrontás, emésztési probléma, mint idősebb korban? Ennek legfőbb oka, hogy esetükben a gyomor még elégséges gyomorsavat termel az ételek megemésztéséhez. De ahogy idősebbé válunk, gyomrunk egyre kevesebb savat termel. Egy 60 éves ember gyomra átlagosan 75%-kal termel kevesebb gyomorsavat, mint 20 éves korában.

Hogyan működik a gyomor?

Gyomrunk tetején található egy „szelep”, mely normális esetben kizárólag egy irányba engedi haladni a lenyelt táplálékot és folyadékot. Ha a gyomorban megfelelő nyomás van, ez a szelep zárva marad és a gyomortartalom a gyomorban marad, nem jut vissza a nyelőcsőbe. Ahogy öregszünk és a gyomorsav termelődés csökken, a szelep szivárogni kezd, főleg, amikor vízszintes testtartásban vagyunk. reflux.jpg

Ennek az állapotnak a következménye a gyomorégés, a savas reflux és a nyelőcső károsodása. A reflux tehát nem más, mint ennek a szelepnek a hibás működése, mely mögött egyébként gyakran nem a sok gyomorsav áll, hanem sok esetben túlságosan kevés gyomorsav termelődés. Persze a vékony, sérülékeny nyelőcsőnek ez a kevés sav is sok. Nagyon.  Ha a gyomorban ugyanis nem termelődik elég sósav, a fehérjék, ásványi anyagok, stb. nem tudnak megfelelően lebomlani, a kórokozók, baktériumok nem pusztulnak el a gyomorban, bejutnak a belekbe, míg a belekben élő gombák eljutnak a gyomorba, nyelőcsőbe, szájba. Ami a helyzetet tovább súlyosbítja az, hogy megfelelő mennyiségű gyomorsav hiányában a hasnyálmirigy és epehólyag is korlátozottan működik.

A gyomorsav szerepe

A gyomorban lévő sósavat az ún. parietális sejtek termelik. A szervezet a nátrium-kloridot (só) bontja sósavvá (HCl) és szóda-bikarbonáttá. A sósav sterilizálja a táplálékot, ionizálja az ásványi anyagokat, és a pepszin segítségével bontja a fehérjéket, míg a szóda-bikarbonát semlegesíti a környező szöveteket a savaktól. A gyomorban lévő kevés sósav akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. 
    
Mivel a sósav és a szóda-bikarbonát a nátrium-kloridból (sóból) alakul ki, ezért a kevés só bevitel a szervezet acidózisához vezethet, s a gyomor sem kapja meg, amire szüksége van. Most, hogy meleg van, gondoljunk arra, hogy egy felnőtt emberben kb. 110 g nátrium van és naponta akár 5 -7 g-ot veszíthetünk verejtékezéssel, vizelettel. Bár az alacsony só fogyasztást ma egészségesnek tartják (4g/nap alatt), ennek elérése csak fokozatosan történjék meg. Az elégtelen só pótlás mellett történő bő folyadékfogyasztás „vízmérgezéshez” vezethet, ami lényegében agy ödéma. Ne feledjük: minden kecske megnyalja a sót, nem csak a vén kecske privilégiuma ez.

Az ásványi sók fogyasztása, pl. 4 pH só, Himalája só, stb. ezért nagyon fontos a megfelelő emésztés céljából.

4 pH só

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!