Amikor a strandon délutánra pirosra sült embereket látunk, tudnunk kell, hogy nekik már első fokú égési sérüléseik vannak. Ilyenkor a gyulladás csak a hám felső rétegét érinti, bár az esetek többségében az alatta lévő dermisz réteg is károsodik.

A megégett bőrterület ilyenkor érintéskor fájdalmas, még a ruhát is nehezen tűri magán a „beteg”. A bőr meleg és száraz, gyakran tapasztalható hőemelkedés is. Ilyenkor a legjobb a nap elől elvonulni és nagyon jót tesz a húszperces szabály. Próbáljon meg húsz percig kb. 20 C fokos vízzel zuhanyozni (nem hidegebbel!!),és ezt is szakaszosan, nehogy túlságosan kihűljön a teste. Kisgyermeknél ez az időtartam maximum 2 perc legyen, majd a nedvességet óvatosan itassa le a bőrről.
 
Ezután kiváló az aloe vera gél, de a hideg joghurtos pakolás is jó lehet. A kettő egymással kombinálható is.
 
Belsőleg a legjobb a bő folyadékfogyasztás (leginkább ásványvíz), amivel célszerű bevenni 1-2 szem tőzegáfonya vagy kékáfonya tablettát, 1000 mg C vitamint és egy tabl. antioxidánst (Antioxidants).

Két-három nap elteltével a tünetek teljesen el fognak múlni. Tévhit azonban, hogy ha már valaki egyszer leégett, bátran mehet a napra, mert másodszor már nem fog leégni. Az ismételt leégés ellen elsősorban nem a bőr színe, hanem a bőr vastagsága véd meg minket, ennek a kialakulásához azonban néhány nap nem elegendő.sunburn.jpg

Egészen kiváló sejtvédő hatású a Matuzalem krém. Ezt a fajta leégést ugyanis nem a hő, hanem az UV-B sugarak gyulladáskeltő hatása okozza. A Matuzalem krém sejtszintű védelmet nyújt, az aloe veránál is hatásosabb, de csak nagyon vékonyan és napjában csak kétszer szabad felkenni a bőrre. Az első pár perc nem lesz kellemes, de utána sokkal jobban fogja érezni magát. A bőr felső rétegének a lehámlása gyakran nem kerülhető el, de nem kell a hámlást elősegíteni, azzal, hogy az elhalt felső rétegét a bőrnek megpróbáljuk eltávolítani.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!