Az omega 3 zsírsav a szervezet számára esszenciális, hiszen nem képes saját részére előállítani. Tanulmányok bebizonyították, hogy az omega 3 zsírsav nem csak a szívet védi és csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását, hanem csökkentheti a triglicerid szintet, miközben növelheti a HDL koleszterinszintet.

Az omega 3 zsírsav emellett vérhígító tulajdonsággal is bír, ezáltal segít megelőzni a vérrögök kialakulását, és csökkentheti a vérnyomást is.

Egy új állatkutatás szerint az omega 3 zsírsav megvédi a szervezetet egy olyan fehérje felhalmozódásától, mely kapcsolatban állhat az Alzheimer kór kialakulásával.

A legjobb természetes omega 3 forrás a hal. Minden hal tartalmaz omega 3 zsírsavat, de különösen sok található a heringben, szardíniában, lazacban és makrélában. Az American Heart Association legalább heti 2 adag hal fogyasztását javasolja.

{$up_uri}hal.jpg


De mi legyen azzal a sok-sok emberrel, akik nem szeretik a halat?

Számukra is van megoldás! A legújabb kutatások szerint az omega zsírsavakat tartalmazó kapszulák hasonló hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, mint maga a hal (University of South Dakota, Sioux Falls, dr. William S. Harris és munkatársai). A tanulmányban 25 hölgyet vizsgáltak, egy részük minden nap két adag lazacot vagy tonhalat kapott, még a többiek napi 485mg omega 3 zsírsavat kaptak kapszula formájában. 16 hét elteltével mindét csoportban azonos mértékben emelkedett a vér omega 3 zsírsav koncentrációja (40-50%-kal a sejtekben és 60-80%-kal a plazmában).

A tanulmány tehát bebizonyította, hogy teljesen mindegy, hogy a szervezetünk számára szükséges omega 3 zsírsavat hal vagy omega zsírsav kapszula formájában visszük be, mindkettő valószínűleg ugyan olyan hasznos a szívnek. Természetesen a hal az omega 3 zsírsavakon felül számos értékes összetevőt is tartalmaz. Aki azonban nem szereti a halat, vagy nincs lehetősége heti 2 alkalommal halat enni, annak kiváló alternatívát nyújthat az omega zsírsavakat tartalmazó kapszula.

{$up_uri}om.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!