A Hashimoto-thyreoiditis a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka, a nevét dr. Hakura Hashimoto-ról (japán orvos) kapta, aki elsőként írta le ezt a betegséget. A Hashimoto-thyreoiditis oka a pajzsmirigy autoimmun, gyulladásos megbetegedése. A betegség során a szervezet megtámadja saját pajzsmirigyét és ez előbb-utóbb a mirigy teljes elhalásához vezethet. A betegség korai fázisában a pusztuló mirigy sejtekből sok hormon szabadul fel és ilyenkor a pajzsmirigy túlműködés jelei mutatkoznak. 

Igen nagy hiba, ha a helytelen diagnózis esetén ebben a fázisban pajzsmirigy gátló gyógyszert szedetnek a beteggel. Később, ahogy a mirigy tovább pusztul, megszűnnek a túlműködés tünetei és a betege hosszabb-rövidebb ideig  hormonálisan egyensúlyba kerül. Majd a mirigy további pusztulása révén kialakul a hormonhiány, melyet hipotireózisnak neveznek.
 
Az autoimmun betegségek pontos okát ma még nem ismerjük, de számos olyan tényezőről tudunk, melyek elősegítik kialakulását. 

Mely tényezők növelik a betegség előfordulását?

-    vírusfertőzés
-    genetikai tényezők
-    stressz
-    környezeti hatások
-    mellékvese betegségek

A Hashimoto-thireoiditis nőknél 5-10-szer gyakoribb, mint férfiaknál, a tünetek általában felnőtt korban jelentkeznek.

A betegség során az immunrendszer a pajzsmirigyben található fehérjék (pl. thyroid-peroxidáz) ellen fordul, idegennek tekinti őket és elpusztítja azokat. A folyamat során erős gyulladás alakul ki a a pajzsmirigyben, a pajzsmirigy elpusztul, s annak hiányában kialakul a pajzsmirigy alulműködés, vagyis a hipotireózis.

A Hashimoto-thyreoiditis tünetei:

-    fáradtság
-    depresszió
-    hízás
-    aluszékonyság
-    száraz, durva haj
-    székrekedés
-    száraz, sárgás bőr 
-    izomgörcs
-    emelkedett koleszterinszint
-    koncentráció csökkenése
-    duzzadt lábak
-    a szemöldök halántéktáji részének a kihullása
-    mélyülő, rekedt hang

Ha a pajzsmirigy alulműködés súlyosbodik, a szem kidülledhet, a pulzus lassul, csökken a testhőmérséklet, szélsőséges esetben kóma is kialakulhat. 

A megfelelően diagnosztizált pajzsmirigy alulműködés hormonpótlással könnyedén és gyorsan gyógyítható. Azonban ha nem kezelik, súlyos szövődmények alakulhatnak ki: kardiomiopátia (megnagyobbodott szív), hirtelen szívhalál, tüdőben, szívburokban, hasban felgyülemlett folyadék. 

A betegek egy részénél a Hashimoto-thíreoiditis során az első fázisban pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) alakul ki, melynek legfőbb tünetei:

-    duzzadt pajzsmirigy
-    csomók megjelenése a nyakon
-    nyelési zavar (a megnagyobbodott pajzsmirigy nyomja a nyelőcsövet)

Pajzsmirigy alulműködés során a pajzsmirigy hormonok szintje a vérben lecsökken, de a kezdeti szakaszban a T3 és T4 szint még normális lehet. A legfontosabb ilyenkor a TSH szintje. A TSH hormont az agyalapi mirigy termeli. Ha a pajzsmirigy hormonszint lecsökken, az agyalapi mirigy elkezd egyre több TSH-t termelni, hogy fokozza a pajzsmirigy működését, így annak szintje megemelkedik a vérben.  Természetesen, ha a pajzsmirigy csökkent hormontermelésének agyalapi mirigy betegség az oka, akkor a TSH szint is lecsökken a T3, T4 mellett. Ebben az esetben a pajzsmirigy betegség másodlagosnak tekinthető. 

A Hashimoto-tyreoiditis nem gyógyítható, de jól kezelhető. A T3 és/vagy T4 hormonok pótlásával a tünetek megszüntethetők. 

Hashimoto-thyreoiditis során jótékony hatású lehet a szelén pótlása, mivel csökkentheti az antitestek termelődését, melyek a pajzsmirigy sejteket támadják. Ha sikerül csökkenteni a gyulladás mértékét, a betegségben javulás következhet be. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!