A kellemetlen hasi fájdalom eltérő okok miatt alakulhat ki, nézzük meg a leggyakoribb előidéző állapotokat.

1, Savas reflux

Mi ez?

Savas reflux során a gyomorban található savas emésztőnedvek visszajutnak a nyelőcsőbe és a torokba, kellemetlen érzést okozva ezzel. A felnőttek kb. 20%-ánál hetente jelentkeznek a savas reflux tünetei.

Milyen érzés?

A savas reflux jellemzően égető érzés a mellkas környékén, ami evés után, illetve lefekvéskor fokozódhat.

A savas reflux kezelhető gyógyszeres úton ún. proton-pumpa gátló gyógyszerekkel, illetve természetes módon pl. lúgosítással. Savas reflux esetén hatalmas jelentősége van az életmódváltásnak.

2, Vakbélgyulladás

Mi ez?

A vakbélgyulladás a féregnyúlvány (appendix) - mely egy erszényszerű vékony szerv, mely a vastagbélhez kapcsolódik - gyulladásos betegsége. Az emberek kb. 10%-ának lesz problémája a „vakbelével” élete során.

Milyen érzés?

A vakbélgyulladás legfőbb tünete a tompa diszkomfort érzet a has tájékán, először a köldök felett, majd később főleg a has jobb oldalát érinti. Idővel rendkívül fájdalmassá válhat, a járkálás, sétálás fokozza a tüneteket. Hányással és hőemelkedéssel is járhat kezdetben.

Hasonló tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a vakbélgyulladás sebészi beavatkozást igényel. Ha túl sok idő telik el a tünetek megjelenése után, az appendix megrepedhet és a benne lévő baktériumok a hasba ürülhetnek, ami akár életveszélyes is lehet (hashártyagyulladás).

3, Epekő

Mi ez?

Borsótól akár golf labda nagyságúig fejlődő kövek az epehólyagban (mely a májhoz és a vékonybelekhez kapcsolódik). Az epekövek megkeményedett koleszterinből és epéből állnak, melyek a magas zsírtartalmú étkezés vagy a nem megfelelően ürülő epehólyag hatására alakulhatnak ki. Nőknél gyakrabban fordul elő az epekő kialakulása.

Milyen érzés?

Éles fájdalom a has középső tájékán, mely általában jobb oldalra sugárzik, a bordák alatti résznél. Evés után a fájdalom fokozódhat.

Ha a tünetek néhány órán belül nem múlnak el, vagy láz, hányás jelentkezi, orvoshoz kell fordulni. CT vagy ultrahang segítségével lehet diagnosztizálni az epeköveket. Sebészi beavatkozás eredményezhet csak végleges gyógyulást és tünetmentességet.

4, IBS (Irritábilis Bél Szindróma)

Mi ez?

A beleket kontrolláló vegetatív idegrendszer nem megfelelő működése, mely a felnőttek kb. 20%-ánál fordul elő.

Milyen érzés?

Hasmenés, puffadás, hányinger, teltség érzet és hasi görcsök a leggyakoribb tünetei.
IBS esetén szintén hatalmas jelentősége van az életmódváltásnak, mivel ezek nagymértékben befolyásolják a betegség lefolyását.

5, Gyomorfekély

Mi ez?

A gyomorfekély sérülés a gyomor nyálkahártya felszínén, mely a felnőttek kb. 10%-ánál fordul elő.

Milyen érzés?

Égő érzés a gyomorban, mely olykor előjön, aztán megszűnik, éhség esetén azonban fokozódik.

Ha non-szteroid gyulladás gátlót szed, pl. aszpirin vagy ibuprofen, hagyja el azonnal és keresse fel orvosát. A gyomorfekély antibiotikum szedésével vagy sebészeti úton gyógyítható. A fő oka az említett gyógyszerek mellett ugyanis a helicobacter pylori fertőzés, ami antibiotikummal megszüntethető.

6, Tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia)

Mi ez?

Gyomortáji diszkomfort érzet tejtermékek fogyasztása után, mely azon enzim hiányát jelzi, mely képes a tejcukrot hasítani glukózra és galaktózra. Így az nem szívódik fel azonban a bélbaktériumoknak kiváló tápanyaga, de ez jelentős gázképződéssel, hasmenéssel, nyákos székletürítéssel jár.

Milyen érzés?

Leggyakoribb tünetek: hasmenés, puffadás, hányinger, teltség érzet, hasi görcsök, mely rendszerint a tejtermék fogyasztását követő fél-egy órában jelentkezik.

Aki laktóz intoleranciában szenved, kerülje a tejtermékek fogyasztását, illetve csak olyanokat fogyaszthat, amikben a tejcukrot már elbontották pl. a mikroorganizmusok (bizonyos sajtok ilyenek, de az édeskés sajtok nem!).

7, Crohn-betegség

Mi ez?

A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség, mely a vékony-, és vastagbeleket egyaránt érintheti.

Milyen érzés?

Állandó hasi fájdalommal, hányingerrel, hasmenéssel, súlyvesztéssel, néha lázzal és véres széklettel is jár. Súlyos szövődménye a sipolyok képződése a belek közt.

A Crohn-betegség leginkább a 30 év alattiakat érinti, jelenleg nincs olyan gyógymód, mely teljes gyógyulást eredményezne, hatalmas a szerepe az életmódváltásnak a betegségben.

8, Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)

A vastag-, és végbél krónikus gyulladásos betegsége. Tipikusan a fiatalkorúak betegsége, általában 30 éves kor alatt diagnosztizálják.

Milyen érzés?

Jellemző tünetei: hasi fájdalom, görcsök, véres hasmenés, súlyvesztés, hányinger és néha hányás.

Súlyos esetben gyulladáscsökkentő gyógyszerek, szteroidok szedése szükséges, az életmódváltás jelentősége itt szintén hatalmas.

9, Lisztérzékenység

Mi ez?

A lisztérzékenység egy emésztési betegség, melynek során intolerancia alakul ki a gluténnel (más néven sikérrel) szemben. Néha hibásan IBS-ként diagnosztizálják.

Milyen érzés?

Teltség érzet, puffadás, hasmenés, hasi görcsök és hányinger a leggyakoribb tünetei. Súlyosabb esetben vérszegénység és csontritkulás is kialakulhat.

Lisztérzékenység esetén az egyetlen ma ismert megoldás a nulla glutén bevitel. Szerencsére ma már egyre több és jobb minőségű glutén-mentes élelmiszerek kaphatók.

10, Pajzsmirigy betegség

Mi ez?

A pajzsmirigy túl-, vagy alulműködése, melynek során sok vagy éppen kevés hormont termel. A túl kevés hormon lelassítja, míg a túl sok hormon felpörgeti az anyagcserét.

Milyen érzés?

A pajzsmirigy túlműködés okozhat hasmenést, a pajzsmirigy alulműködés pedig kellemetlen teltség érzetet és szorulásos székletet. Emellett persze számos tünet jelentkezhet, mint pl. a fogyás (túlműködés esetén) vagy súlygyarapodás (ha a mirigy nem működik megfelelően), szapora szívműködés vagy energiahiány, idegesség, depresszió, hajhullás, a bőr sárgás elszíneződése (karotináz hiány - pajzsmirigy pusztulás esetén ritkán), stb.

Orvosi segítséggel, hormon tartalmú gyógyszerekkel jól kezelhető a betegség. A túlműködés megszüntetése is lehetséges gyógyszerekkel, de végső gyógyulást gyakran csak a sebészeti beavatkozás vagy a jód 131izotópkezelés után várható. Újabban sokat hangsúlyozzák a szelén pajzsmirigy betegségeket megelőző hatását is.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!