Ha jön a nyár, a téli hasmenések (melyeket zömmel a calici vírusok okoznak) fokozatosan megszűnnek, miközben a baktériumok okozta hasmenések gyakorisága igen kifejezett emelkedést mutat. A baktériumok okozta hasmenések mögött az esetek többségében a Salmonella, a Campylobacter és a Clostridium difficile fertőzés húzódik meg.

Már  a viktoriánus kori Anglia gyarmati tisztviselői is jól tudták a szabályt. Meleg, trópusi vagy szubtrópusi klímán az ételt hámozd meg, forrald fel, süsd meg, vagy dobd el. A kézmosás minden étkezés előtt kötelező!

Az is kiderült azonban, hogy néhány elképzelés, mely ma is nagyon népszerű, téves volt. Pl. a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása egyáltalán nem véd meg a bakteriális enteritisektől, sőt, immungátló és gyomorsav csökkentő hatása miatt még sokkal fogékonyabbá tesz minket a fertőzésekkel szemben.

A ma oly divatos proton pumpa gátló gyógyszerek is olyan mértékben csökkentik a gyomorsav termelődést, ami a fertőzések valószínűségét jelentős mértékben megnöveli. A részleges gyomorsav gátló hisztamin receptor blokkolókra ez már nem igaz! summer.jpg

Ilyenkor nagyon jót tesz, ha kicsit mindig éhesek vagyunk, mert akkor a gyomor pH 2 körül van, és ez jól véd a fertőző mikrobákkal szemben, míg a teli has pH-ja 5-6 (ez semmi védelmet nem nyújt). Tehát ebből a szempontból nem biztos, hogy az „all inclusive” szálloda a jó szálloda!

Napi 1000 mg C-vitamin és a tőzegáfonya nagyon ajánlott. A forró tea, kávé biztonságos, de Görögországtól délre még a fogmosást is célszerű palackos vízzel végezni. A szénsavas palackos víz is biztonságosabb, mint a szénsavmentes vizek.

Ha mégis bekövetkezik a baj, a székletfogó gyógyszereket messzire kell kerülni, helyette főzni kell egy–két liter teát, amibe bele kell tenni literenként  egy csapott teáskanálnyi cukrot és fél teáskanálnyi konyhasót. Ezt kell kortyolgatni, sokat pihenni, lehetőleg hűvös helyen. A koplalás ilyenkor helyénvaló pár napig. Ha a széklet véressé válik vagy a gyakori hányás miatt a szájon keresztül történő folyadékpótlása nem megoldható, akkor feltétlenül kórházi ellátásra van szükség, még mielőtt komolyabb szövődmény jelentkezne.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!