Sokáig azt hittük, hogy a koleszterinszint jelentősége első sorban a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatában mutatkozik meg, azonban úgy tűnik, ez a rendszer ennél sokkal bonyolultabb.

Legutóbb a cukorbetegség és koleszterinszint kapcsolatáról írtam (Cukorbetegség, koleszterin), most pedig kutatók kapcsolatot találtak az Alzheimer-kór és a HDL koleszterin között.

Forrás: Columbia University College of Physicians & Surgeons, New York, Archives of Neurology, JAMA

A kutatás eredményei szerint az alacsony HDL, azaz jó koleszterinszint növeli az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét. Az alacsony HDL (high-density lipoproteins) a szívbetegségek egy igen jól ismert rizikófaktora, ami ma a világon emberek millióit érinti.

A magas koleszterinszint (magas összkoleszterin és triglicerid) ma népbetegségnek számít, a fejlett világban a lakosság közel fele szenved ebben a betegségben. A 65 év felettiek kb. 1%-ánál alakul ki Alzheimer-kór, de a betegség valószínűsége az életkorral jelentősen nő. 95 éves kor felett pl. 60% az előfordulása.

A fent említett kutatás során összesen 1130 65 év feletti idős embert vizsgáltak átlagosan 4 évig. A tanulmányban részvevőknél korábban nem fordult elő neurológiai rendellenesség.

A kutatás eredményei:

- összesen 101 esetben alakult ki Alzheimer-kór
- a betegek átlag életkora (akiknél kifejlődött az Alzheimer) 83 év volt
- náluk gyakoribb volt a cukorbetegség előfordulása
- egyértelmű kapcsolat rajzolódott ki az Alzheimer-kór kialakulása és az alacsony HDL koleszterinszint között (40%-kal magasabb előfordulási gyakoriság)

A tanulmánynak azért van elsősorban komoly jelentősége, mert több fejlett országban nőtt az utóbbi években az Alzheimer-kórból adódó halálozás (Amerikában pl. 2000 és 2006 között 46%-kal), miközben csökkent a prosztatarákból, mellrákból, szívbetegségből és agyvérzésből fakadó halálozás.

A kutatók végül azt a konzekvenciát vonták le, hogy növelni kell a lakosság HDL koleszterinszintjét annak érdekében, hogy csökkenjen az Alzheimer-kór előfordulása. Emellett a magasabb HDL koleszterinszint más súlyos betegségek rizikóját is csökkenti, ezért többszörösen fontos ez a gyakorlat.

Az omega-3, omega 3-6-9 zsírsav készítményekkel támogathatjuk szervezetünket a megfelelő koleszterinszint elérésében.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!